Els guardes del paisatge protegit a les Jornades del Millars

Els guardes del paisatge protegit a les Jornades del Millars

Marc, Erik i Gonzalo són els guardes del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars. Estan 365 dies al riu, des del jaciment del Torrelló fins les Goles. Controlen els abocaments il·legals, fan prevenció contra la pesca i la caça il·legal, han descobert que ha tornat la llúdria, coneixen les aus, les plantes i els secrets del riu. Gràcies, en bona mesura, a la seua faena, el riu té molta més vida des de que ells són la veu i els ulls de la desembcadura. Ens ho han contat a les Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars. Moltes gràcies per la faena que feu tots els dies.

Josep Carda a les Jornades del Millars

Josep Carda a les Jornades del Millars

La canya invasora (Arundo donax) és una planta invasora que ocupa el llit de molts rius, entre ells el Millars. A les jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu MIllars Josep Carda, vila-realenc i tècnic de la Xarxa Natura 2000, ens ha explicat el projecte que hi ha per eliminar canyars a 110 kilòmetres de cursos fluvials de la Comunitat Valenciana, entre ells el Millars. El programa «Desencanyar» pretén possibilitar que les espècies autòctones tornen a poblar les riberes dels rius mediterranis com el nostre. En esta iniciativa de la Generalitat Valenciana, finançada amb fons europeus, col·labora el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars.

Vicent Ginés a les Jornades del Millars

Vicent Ginés a les Jornades del Millars

Vicent Ginés, mestre, ensenya com ningú una de les seues passions, els molins i la molineria. El curs del Riu Millars ha estat en constant transformació per l’acció de l’home, i una d’estes transformacions han estat els molins. La força de l’aigua ha permés moldre el gra, fer tatxes o fabricar gel. A Vila-real, el Molí de l’Ermita, museïtzat, és un dels testimonis patrimonials d’un passat no massa llunyà. A les Jornades de la Desembocadura del Riu Millars Vicent Ginés ens va il·lustrar de manera ben didàctica com la molineria ha modelat el Millars.