El Consorci Riu Millars descobreix a grans i menuts la ruta botànica de Vila-real

El Consorci Riu Millars descobreix a grans i menuts la ruta botànica de Vila-real

Aquest diumenge s’ha fet una visita guiada per la ruta botànica de Vila-real dedicada al famós botànic i farmacèutic vila-realenc Manuel Calduch. Dirigits per l’equip d’Itinerantur, grans i nens van recórrer part del Termet apreciant el bosc de ribera format al voltant del riu Millars, barrejat amb tots aquells elements culturals que formen part del paisatge com l’Assut de Vila-real, fins arribar a l’inici de la Senda Botànica de Calduch. Segons indiquen des d’Itinerantur, «aquest camí va semblar transportar-nos gairebé a una selva mediterrània plena de biodiversitat i formacions geològiques increïbles que no va deixar ningú indiferent».

Els guardes del paisatge protegit a les Jornades del Millars

Els guardes del paisatge protegit a les Jornades del Millars

Marc, Erik i Gonzalo són els guardes del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars. Estan 365 dies al riu, des del jaciment del Torrelló fins les Goles. Controlen els abocaments il·legals, fan prevenció contra la pesca i la caça il·legal, han descobert que ha tornat la llúdria, coneixen les aus, les plantes i els secrets del riu. Gràcies, en bona mesura, a la seua faena, el riu té molta més vida des de que ells són la veu i els ulls de la desembcadura. Ens ho han contat a les Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars. Moltes gràcies per la faena que feu tots els dies.

Josep Carda a les Jornades del Millars

Josep Carda a les Jornades del Millars

La canya invasora (Arundo donax) és una planta invasora que ocupa el llit de molts rius, entre ells el Millars. A les jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu MIllars Josep Carda, vila-realenc i tècnic de la Xarxa Natura 2000, ens ha explicat el projecte que hi ha per eliminar canyars a 110 kilòmetres de cursos fluvials de la Comunitat Valenciana, entre ells el Millars. El programa «Desencanyar» pretén possibilitar que les espècies autòctones tornen a poblar les riberes dels rius mediterranis com el nostre. En esta iniciativa de la Generalitat Valenciana, finançada amb fons europeus, col·labora el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars.