Els participants han caminat per un preciós camí ple de vegetació de ribera on el famós farmacèutic i estudiós de les plantes vila-realenc va iniciar el seu herbari de més de 6000 espècies

Vint persones acompanyades per dos guies de l’empresa castellonenca Itinerantur han recorregut a peu els 6 quilòmetres d’anada i tornada que separen l’assut dels Matxos de Vila-real i el pont de Santa Quitèria del segle XIII pertanyent a l’estil gòtic valencià. Precisament entre aquests dos punts discorre la coneguda com a senda del botànic Calduch.

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha sigut la responsable d’organitzar la ruta juntament amb l’empresa especialitzada en rutes interpretatives per la natura Itinerantur. Cal dir que aquesta ruta forma part del cicle d’itineraris que està organitzant el Consorci riu Millars per la zona fluvial protegida. En aquesta ocasió la ruta a peu a transcorregut per un dels camins més frescos i plens de vegetació del paratge fluvial. Els participants han descobert algunes de les construccions hidràuliques més importants dels últims quilòmetres del riu com són l’assut dels Matxos que eleva l’aigua del riu per a desviar-la per al reg en el marge dret, molins com el de l’ermita o el Bisbal o també anomenat de Tatxes o el mateix pantanet de Santa Quitèria. La ruta discorre a l’ombra de la vegetació de ribera on el famós farmacèutic natural de Vila-real, Manuel Calduch Almela, va començar a col·leccionar el seu herbari mundialment conegut i format per més de 6000 espècies. La ruta gratuïta s’ha planificat per a tota la família amb una durada aproximada de 3 hores. Es va iniciar a les 10 h del matí i s’acabà a les 13.00 h. Han participat 20 persones que van estar acompanyades i guiades en tot moment per dos especialistes en la interpretació de la natura. Cal dir que unes 20 persones es van quedar en llista d’espera. La ruta es va fer seguint les màximes mesures de seguretat que imposa la COVID-19.