-Aquesta au camallarga, la més espectacular de totes les aquàtiques que habiten les zones humides valencianes, està descansant i alimentant-se des del passat 6 de setembre en la tranquil·litat de les basses artificials
Un flamenc (Phoenicopterus roseus) immadur d’uns dos anys està vivint a les llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars des del passat 6 de setembre. La guarderia rural del Consorci riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana està estudiant els moviments d’aquest exemplar jove nascut l’any 2018 en algun lloc de la franja mediterrània. A hores d’ara és molt difícil esbrinar el lloc de naixement d’aquesta au camallarga. El que sí que es pot saber és que es tracta d’un flamenc mediterrani que pot haver vingut de la Camarga francesa, el delta de l’Ebre, de les zones humides del sud d’Alacant o fins i tot de llacunes interiors d’Andalusia com Fuente de Piedra (Màlaga) o Doñana. L’animal està alimentant-se i descansant en la primera de les tres llacunes artificials ubicada més a prop de la depuradora d’aigües residuals d’Almassora. Aquesta bassa té unes característiques diferents pel que fa a la quantitat i el nivell d’aigua acumulada. La guarderia del Consorci riu Millars regula el nivell de l’aigua en cadascuna de les llacunes d’una manera diferent perquè siguen capaces d’albergar un tipus de fauna i flora distinta. Veritablement el flamenc ha triat la llacuna que presenta un nivell d’aigua més baix i per tant on li resulta alimentar-se d’una manera més senzilla.
La importància de les llacunes artificials per a l’avifauna europea
La presència d’aquest flamenc solitari immadur és una notícia molt positiva, ja que demostra la qualitat de la zona humida així com la importància del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars per a multitud d’aus residents o que es troben de pas com és el cas del jove flamenc. La Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife, considera imprescindible la protecció de zones humides com la desembocadura del Millars. Per a aquesta ONG conservacionista espais com aquest són essencials, ja que un rosari de zones humides, encara que siguen menudes com la desembocadura del Millars, i connectades entre si ajuden a la supervivència d’un elevat nombre d’espècies d’aus aquàtiques. Per a SEO-Birdlife és tan important conservar els grans aiguamolls mediterranis com les xicotetes zones humides distribuïdes al llarg de la franja costanera mediterrània. Per a aquesta organització especialitzada en l’estudi i la conservació de les aus és molt probable que el flamenc immadur viatjara amb altres individus de la seua espècie i que per problemes de salut que van debilitar l’animal l’obligaren a parar a les llacunes artificials. D’aquesta manera l’existència de les basses del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars permetrà que l’animal agafe forces i continue el seu viatge cap a alguna altra llacuna per trobar-se amb els de la seua espècie.