-El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars entrega els premis de fotografia com a inici a les jornades d’estudi sobre el riu

-Hui arriba una programació diversa que mostrarà el riu des de la flora, el patrimoni i els ocells

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha fet lliurament dels premis de la cinquena edició del concurs de fotografia «Una Ullada al Millars». Ha sigut després de la inauguració de les VIII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars.

El president del Consorci i alcalde de Vila-real, José Benlloch, acompanyat per l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí i el regidor de Medi Ambient de Borriana, Bruno Arnandis, ha fet lliurament dels guardons.

Així, el premi de fotografia paisatgística ha sigut per a Fernando Falcó Blasco i la imatge ‘La Cossa del reflex’. José Cintas Albiol amb ‘Història del passat i del present’ ha guanyat en fotografia històrica. ‘La reixa 1’ d’Alberto Navarro Cantavella ha obtingut el guardó en fotografia crítica. En fotografia artística la imatge seleccionada ha sigut ‘Textures al Millars’ de José Cintas Albiol.

Com a continuació el fotògraf de naturalesa Héctor Calonge ha realitzat un recorregut per la fauna que ha retratat en el paisatge protegit. Des del blauet fins a l’àguila pescadora passant per la llúdria o les raboses han passat pel seu objectiu a pocs metres de distància. Héctor Calonge ha mostrat les tècniques que permeten als fotògrafs de naturalesa convertir-se en un element més del paisatge per a mimetitzar-se amb els animals que després immortalitzen.

En els parlaments el president del Consorci, José Benlloch, ha destacat tots els projectes en marxa per a renaturalitzar el Millars i integrar-lo a Vila-real, Almassora i Borriana. En aquest sentit ha destacat el projecte que connectarà Almassora i Vila-real mitjançant una passarel·la adjacent a la N-340.

Així mateix ha mostrat la seua convicció sobre el projecte europeu presentat juntament amb Global Nature per a la regeneració ambiental del Paisatge Protegit, amb una inversió prevista, si arriben els fons, de 3 milions d’euros. Benlloch ha incidit en què les jornades del Millars se celebren en el centre de congressos del Molí amb vista directes al Millars.

-Programa de hui

Hui dissabte el programa s’inicia amb una conferència d’Erik Sansano Torres, guarda rural del paisatge protegit. En ella explicarà la labor diària de protecció que duu a terme la guarderia rural. Seguirà el tècnic de la Xarxa Natura 2000 Josep Carda Usó, qui abordarà el projecte Descañar, per a controlar el control de canyes invasores en els marges dels rius, centrant-se de manera específica al Millars.

El matí el tancarà el mestre i especialista en molins, Vicent Ginés, realitzarà un repàs pels històrics molins de la desembocadura i els seus usos i utilitats.

La vesprada es dedicarà a una visita a l’Assut de Vila-real, a càrrec de la Comunitat de Regants de Vila-real i es tancarà amb una sessió d’observació d’ocells, o birdwatching, a càrrec de l’ornitòloga Yanina Maggiotto.