- Es tracta d’una espècie d’au amplament distribuïda pel nord d’Àfrica, però que és molt rara en el litoral mediterrani de la província de Castelló
El consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha pogut constatar la presència d’un exemplar de pinsà trompeter (Bucanetes githagineus) al paratge fluvial. De fet, és la primera cita històrica d’aquesta espècie per al paratge. L’observació i les fotografies les va realitzar Laura Martínez Monsalvez el passat 21 de maig cap a les 19.00 h al costat de la gola sud. Aquesta aficionada a l’ornitologia i a la fotografia va estar observant l’au poc més de mitja hora mentre s’alimentava de llavoretes de la planta Jaramago sp. a la vora de la gola. Més tard, el Servei de Guarderia Rural després de fer les pertinents indagacions i consultes va poder constatar que es tractava d’un pinsà trompeter i que era la primera vegada que se citava al paratge fluvial protegit.
- Espècie vulnerable, rara i escassa
Segons la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife, el pinsà trompeter és una espècie vulnerable molt estesa pel nord d’Àfrica, però que també té xicotetes poblacions disperses en diversos paisatges àrids del sud-est peninsular i les illes Canàries. Per exemple, apareix de manera bastant fragmentada en Almeria, Granada, Màlaga, Càceres, Múrcia i Alacant com a reproductor, on cria a la primavera. L’explicació a trobar un pinsà trompeter a la desembocadura del riu Millars es deu al fet que malgrat que és una au sedentària, fora del període reproductor té prou mobilitat. Per exemple, la tècnica de l’anellament científic ha descobert moviments de diversos centenars de quilòmetres pel litoral mediterrani de la Comunitat Valenciana. També s’ha pogut constatar l’arribada freqüent d’exemplars procedents directament del nord d’Àfrica. En l’actualitat, el III Atles de les Aus en època de reproducció a Espanya estima que hi ha una forqueta d’entre 195.000 i 987.000 individus que es distribueix entre el nord d’Àfrica i el sud de la península Ibèrica. El pinsà trompeter no es troba en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades, però sí que apareix citat en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i s’inclou com a vulnerable en el Llibre Roig de les Aus d’Espanya de 2021. La principal amenaça per a l’espècie és, segons SEO-Birdlife el desmesurat i irrespectuós desenvolupament urbanístic que els provoca fragmentació i pèrdua d’hàbitat. També està afectat per l’expansió dels conreus en hivernacles i, per descomptat per la depredació d’espècies invasores com els gats assilvestrats o la captura i el comerç d’aus.