Les fotografies realitzads per l’ONG EDC Natura en col·laboració amb el Consorci han sigut obtingudes amb la tècnica passiva del foto trampeig

Una sèrie de noves fotografies realitzades per l’ONG de Vila-real EDC Natura Fundació Omacha posen de manifest l’ocupació fidel de llúdries en el tram fluvial més alt del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La guarderia rural del Consorci riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha trobat durant els últims mesos senyals clars com empremtes i excrements pertanyents a un o diversos exemplars de llúdria (Lutra lutra) en un tram d’uns 5 quilòmetres de riu. Aquests indicis han aparegut aigües amunt de la desembocadura del riu Millars, concretament entre el pont de l’autovia CV-10 fins a l’assut dels Matxos. Els rastres s’han trobat als dos marges del riu, termes d’Almassora i Vila-real. Cal tindre en conter que la llúdria és un animal que recorre grans distàncies amunt i avall dels rius on habita per a trobar aliment o parella, si és durant l’època de zel. Este fet també explica que fa uns mesos es van localitzar excrements de llúdria en el tram més baix de la desembocadura del Millars, concretament en la zona coneguda com a Carnissers, en el marge dret del riu i terme de Borriana. Un lloc on les llúdries s’alimenten bàsicament de crancs rojos. La guarderia rural ho va comprovar després d’analitzar la composició dels excrements.

Imatges de foto trampeig
La utilització de la tècnica anomenada foto trampeig està donant resultats extraordinaris al Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. El foto trampeig és una tècnica passiva que captura imatges d’animals mitjançant el moviment. El seu funcionament és prou simple, la càmera incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador de la càmera o la gravació en detectar la presència dels animals. Molts mamífers carnívors com les genetes, els teixons, les raboses i les llúdries tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats. Les càmeres s’ubiquen en llocs estratègics on prèviament s’hi ha detectat el pas dels animals o les seues latrines, és a dir, llocs que normalment trien animals com les llúdries per a dipositar els excrements. L’ONG EDC Natura Fundació Omacha està realitzant un estudi sobre la presència de xicotets carnívors al Paisatge Protegit en col·laboració amb el Consorci riu Millars. Fruit d’aquest estudi han sigut les noves i clares fotografies de les llúdries així com de genetes (Genetta genetta). Fins ara els guardes del Consorci riu Millars intuïen la presència d’algun d’aquests carnívors gràcies a les empremtes i els excrements que deixaven vora la terra humida del riu però la utilització de la tècnica del foto trampeig ha facilitat la constatació de la seua presència al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Seguiment mensual de les llúdries
Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars octubre del 2015. Des d’aleshores la Guarderia del Consorci realitza un seguiment actiu d’aquesta espècie tan rara i escassa en els trams baixos dels rius valencians.