• El Consorci del Paisatge Protegit del Riu Millars ho comunica als Agents Ambientals perquè es facen càrrec de l’animal

El servei de neteja viària de l’Ajuntament d’Almassora ha localitzat una llúdria atropellada i li ho ha comunicat al personal del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana i Vila-real, la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló. La localització de la llúdria (Lutra lutra) atropellada s’ha produït al Camí de la Mar d’Almassora, CV1840. L’exemplar ha sigut trobat a 700 metres del llit del Riu Millars.

La guarderia rural del Consorci, dins de la labor de control i vigilància de la fauna silvestre al riu han procedit a comunicar-ho als Agents Ambientals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, amb els que es col·labora de manera habitual en els seguiments de fauna en el paisatge protegit. Aquests van recollir l’animal per a traslladar-lo al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge i examinar l’animal.

L’exemplar atropellat era una femella de grans dimensions en perfecte estat de salut, aparentment.

Des que la guarderia del Consorci descobrira la seua presència en la desembocadura l’any 2015, la llúdria és una espècie habitual en els registres de fauna que realitza la guarderia, dins del seu pla de seguiment de fauna en els catorze quilòmetres de riu que formen el paisatge protegit. De fet, a l’octubre de 2020 van aconseguir obtindre imatges de dos exemplars junts, per la qual cosa es va barallar la hipòtesi que poguera tractar-se d’una parella.

Lamentablement, és la primera vegada que s’ha notificat l’atropellament d’una llúdria en els voltants del paisatge protegit, si bé aquesta mort no es va produir en el propi riu. La llúdria té una gran mobilitat i està colonitzant nous espais fluvials. De fet, recentment, ha sigut citada al Clot de la Mare de Déu de Borriana.

Segons les dades d’avaluació dels atropellaments de vertebrats en la xarxa de carreteres de la Comunitat Valenciana s’estima que cada any moren prop de mig milió de vertebrats a la xarxa principal de carreteres autonòmiques.

En el cas de la llúdria, el nombre d’atropellaments registrats, en comparació amb la seua abundància, suggereix que aquest tipus d’accidents ha de ser considerat en l’avaluació de carreteres pròximes als espais naturals on habita.