• La guarderia rural ha pogut observar d’entre altres espècies a arpellots de marjal, aligots, àguiles calçades, una àguila reial i una àguila pescadora

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana està fent un seguiment especial del pas migratori post nupcial que està tenint lloc en els últims 14 quilòmetres de la desembocadura fluvial i més concretament des del pantanet, ubicat davant del paratge de Santa Quitèria fins al paratge de les Goles. Enguany algunes de les protagonistes del pas migratori que es produeix després del període de cria estan sent les aus rapinyaires. Per exemple en les darreres setmanes la guarderia rural ha pogut constatar la presència d’almenys dos aligots (Buteo buteo), tres arpellots de marjal (Circus aeruginosus), una àguila reial (Aquila chrysaetos), una àguila pescadora (Pandion haliaetus) i una àguila calçada (Hieraetus pennatus). Les rapinyaires han sigut observades en llocs molt concrets i importants del Paisatge Protegit com són el Pantanet de Santa Quitèria, el pas de la Pila, les llacunes artificials, l’observatori d’aus de Carnissers, el pas de la Cosa i a les Goles. La presència variada de totes aquestes espècies de rapinyaires és molt important per al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars perquè demostra una vegada més que l’espai presenta un bon estat de conservació i manté les condicions favorables de tranquil·litat i alimentació perquè aquestes espècies paren a alimentar-se i descansar en l’espai fluvial. A més cal tindre en compte que l’augment dels cabals d’aigua que circulen pel riu afavoreix notablement la presència d’aquestes espècies i de moltes altres aus i mamífers com raboses, porcs senglars i llebre ibèrica (Lepus granatensis) que també ha sigut observada.

Limícoles: les altres protagonistes
A banda de les aus rapinyaires la guarderia rural del Consorci riu Millars ha pogut constatar la presència de diverses espècies de limícoles algunes d’elles molt rares al Paisatge Protegit com és el cas excepcional del territ de Temminck (Caladris temminckii) observat per l’ornitòleg del Grup Au d’Ornitologia de Castelló, Miquel Barberà, o de la xivita (Tringa ochropus). Altres que també s’han pogut veure recentment són la gamba roja pintada (Tringa erythropus), la gamba verda (Tringa nebularia), el corriol menut (Charadrius dibius) i la xivitona (Actitis Hypoleucos). Cal tindre en compte que durant l’últim mes s’ha estat observant un flamenc comú (Phoenicopterus roseus) jove a les llacunes artificials. A més de rapinyaires i aus limícoles, la llista d’aus també es completa amb altres que són residents o hivernants com són les corbes marines grans (Phalacrocorax carbo) que comencen a arribar a la desembocadura, els ànecs cullerots (Saptula clypeata), els ànecs coll-verd (Anas platyrhynchos) que formen el grup d’anàtids més nombrós del paratge o els blauets (Alcedo atthis).