• Els operaris ja hi han instal·lat la geo membrana impermeable que cobreix la futura zona humida de 1200 metres quadrats ubicada a la vora de l’àrea recreativa del Camí Carnissers del terme de Borriana

Les obres de la quarta llacuna artificial que tindrà el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, es troben en un punt molt avançat després que l’empresa encarregada de la construcció haja instal·lat la geo membrana impermeable damunt de la zona excavada en el llit del riu.

A hores s’està segellant les vores de la llacuna amb pedres de la zona. A finals del passat mes de juliol una màquina excavadora va fer el forat de la llacuna de 1200 metres quadrats que s’ubicarà en el terme municipal de Borriana, molt a prop de l’observatori d’aus de Carnissers. El projecte té com a objectiu la creació d’una quarta llacuna artificial apropiada per a l’observació d’aus d’una manera senzilla així com procurar la futura nidificació de diverses espècies d’aus limícoles i aquàtiques una vegada s’haja aconseguit la seua total naturalització. Recordem que el passat 15 de juliol es va signar l’acta de replanteig de les obres amb la presència del president del Consorci riu Millars i alcalde de Vila-real, José Benlloch, les alcaldesses de Borriana i Almassora, Maria Josep Safont i Merxe Galí, així com de representants del Sindicat de Regs de Borriana.

La llacuna, d’ací a unes setmanes, es podrà omplir d’aigua gràcies a l’acord al qual es va arribar amb els regants que faran l’aporte imprescindible perquè la quarta llacuna artificial del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars siga viable. La finalitat és assolir un nou ecosistema de zona humida que comptarà amb una làmina d’aigua d’entre 40 i 50 centímetres que permeta la nidificació i observació de noves espècies d’aus com anàtids, limícoles i altres i així reduir la pressió humana de la zona de les Goles. La previsió que fan els tècnics del Consorci riu Millars és que una vegada acabe la construcció i impermeabilització haurà de passar més d’un any perquè comence el procés de naturalització i establiment de les potencials espècies aquàtiques.

Aquesta serà la quarta llacuna artificial ubicada dins del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars després de les tres existents en el marge esquerre del riu, en el terme d’Almassora, que són alimentades per decantació amb les aigües depurades de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals d’aquesta població de la Plana Alta. Unes llacunes que s’han convertit en un espai extraordinari per a l’observació d’aus d’una manera molt senzilla des dels diversos observatoris habilitats pel Consorci riu Millars. De fet, és fàcil acostar-se amb uns prismàtics i observar les espècies més comunes que ja fa uns quants anys han colonitzat aquests espais com són els ànecs coll verd (Anas platyrhynchos), les fotges comunes (Fulica atra), els cabussets (Tachybaptus ruficollis) i els galls de canyar (Porphyrio porphyrio), d’entre altres.