La presència de pescadors es redueix un 75% en tres anys

Pel Paisatge Protegit de la Desembocaura circulen només un terç dels vehicles que fa tres anys

Les construccions il·legals al paratge preocupen els gestors

L’efecte dissuasiu de la Guarderia Rural permet reduir en un 95% les actes d’infracció

La labor de difusió del paisatge protegit de la desembocadura del Riu Millars desenvolupada pel Consorci Riu Millars s’està traduint en la consciència ambiental dels veïns de la zona i dels visitants. Una mostra és que en l’últim any no s’han registrat infraccions per recollida de fauna -caragols- o plantes protegides. Fa només tres anys es van alçar 21 actes sobre aquest tema.

Un altre aspecte significatiu és l’increment d’activitats mediambientals. En els últims tres anys s’han dut a terme més de 170 amb un augment exponencial entre març de 2019 i febrer de 2020 amb quasi 90 accions. També cal ressenyar l’atenció a visitants que es realitza des de la guarderia.

En aquest sentit des del Consorci es continua amb la labor de difusió del paisatge protegit per a fomentar una consciència ambiental de respecte per aquest entorn privilegiat.

De la mateixa manera, cal assenyalar que el nombre de pescadors en la desembocadura del Millars s’ha reduït un 75% en tres anys, un període en el qual s’han multiplicat per tres les activitats mediambientals en el riu i s’ha reduït en un terç el nombre de vehicles que circulen per la zona.

Aquestes són només algunes dades significatives del balanç del servei de Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, que agrupa els ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló. El servei públic de la Guarderia Rural està actualment adjudicat a l’empresa Facsa. El resum també permet comprovar com la constant presència del servei de protecció ha tingut un potent efecte dissuasiu sobre els possibles infractors, ja que s’ha reduït en més d’un 95% el nombre d’actes d’infracció.

Paper de la Guarderia Rural

Les dades són reveladores de com l’acció de vigilància i control sobre el paisatge permeten millorar els estàndards ambientals i de protecció dels 14 quilòmetres del tram de la desembocadura. El període de balanç es tanca al febrer de cada any. Si en 2017 es van controlar 1119 llicències de pesca en l’últim any tan sols 270. La baixada de la pressió humana ha sigut notable. També s’han reduït les sancions, la qual cosa demostra que el treball de la Guarderia Rural consciència als possibles infractors.

El mateix ha succeït amb la circulació de vehicles i l’estacionament dels mateixos en l’àrea protegida, que s’ha reduït a un terç si es compara amb les xifres de 2017.

Els gestors del paratge han mostrat la seua preocupació perquè es manté l’evolució de construccions il·legals, especialment en la zona dels Alters. Baixa de manera notable el nombre de gossos solts detectats. Un altre aspecte sobre el qual actua amb especial zel la guarderia és en la detecció de cremes de restolls que puguen estendre el foc al paisatge protegit.

Abocaments d’obra

En el balanç del servei de guarderia i manteniment també es ressenyen els abocaments il·legals depositats en el paisatge protegit. S’han registrat un total de 217 dels quals s’ha retirat el 94%.