Només durant el passat mes de maig el Servei de Guarderia Rural en va comptabilitzar 28, quatre d’ells en zones de nidificació molt sensibles d’espècies protegides

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntament de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana recorda la prohibició de dur gossos solts pels llocs més sensibles de l’espai fluvial. La seua presència incontrolada causa greus molèsties a la fauna, sobretot a les espècies d’aus que trien la platja de cudols per a nidificar, ja que es troben en ple procés de cria des del passat mes de març. Per exemple durant el passat mes de maig el Servei de Guarderia Rural durant les seues inspeccions rutinàries va comptabilitzar 28 gossos solts en diverses zones del paratge advertint i concienciant els propietaris del perill que suposa per a la fauna autòctona que les seus mascotes vagen sense nugar. Una d’aquestes advertències va acabar en infracció, ja que un propietari duia 4 gossos solts, justament per la zona de nidificació del corriol menut (Charadrius dubius). El consorci riu Millars ha acordonat amb pals i cordes la zona principal de reproducció dels corriols menuts, concretament des de la gola nord fins a la gola fonda, al terme d’Almassora. La zona també compta amb cartells indicant el període de reproducció de l’espècie i les normes que han de seguir els usuaris de la platja. I una de les principals advertències és, precisament, la de no dur gossos solts per la zona. La presència de gossos que passegen lliurement per la platja i els gats són, a hores d’ara, les principals amenaces per a l’èxit reproductor, no sols d’aquesta xicoteta au limícola protegida, sinó d’altres que durant els darrers anys han triat la zona de les goles per a reproduir-se com també és el cas de les mongetes o xatracs comuns (Sternula albifrons), unes xicotetes aus marines que no criaven a la platja de les Goles des de l’any 1990 i que des de la primavera passada ho han tornat a fer.

Passejar amb les mascotes
El Consorci riu Millars demana als propietaris dels gossos que fan esport o simplement caminen per la zona protegida que duguen en tot moment els gossos nugats. La Llei d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana i la Llei de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat del Govern d’Espanya arrepleguen en els seus articles l’obligació de respectar la fauna salvatge que habita als espais protegits. El Paisatge de la Desembocadura del riu Millars està protegit des de l’any 2012. Com altres espais naturals valencians de gran importància ecològica disposa de diverses zones molt sensibles per a la fauna salvatge i la flora silvestre. La presència de gossos solts al paratge en aquells llocs destinats a la pràctica del senderisme o al passeig està permesa sempre i quan els propietaris tinguen cura de dur-los nugats o ben controlats en tot moment.