– L’home estava a pocs metres del jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot del terme d’Almassora amb una escopeta i acompanyat de tres gossos

La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana va dissuadir un caçador perquè no penetrara en la zona protegida. L’home, d’uns 60 anys, estava caçant amb tres gossos conillers aigües amunt del pont de l’autovia CV-10 però a escassa distància d’aquesta infraestructura que delimita, per l’oest, el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Un dels guardes rurals del Consorci que es trobava per la zona de ronda de vigilància va comprovar com el caçador va intentar penetrar amb els seus tres gossos en el paisatge protegit a l’alçada del jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot. En eixe moment el guarda rural va manifestar la seua presència i el caçador, en veure’l, ràpidament, va fer mitja volta i se’n va anar aigües amunt del riu Millars per davall del pont de la CV-10. Poc abans d’aquests fets el caçador va estar disparant la seua escopeta a escassos 200 metres del Torrelló en el moment que una excursió formada per diverses persones es trobava visitant les restes arqueològiques del jaciment. Precisament el tram del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars que es troba comprés entre l’assut dels Matxos i el pont de l’autovia CV-10 és un dels més agrests. A la rodalia del jaciment del Torrelló del Boverot s’han trobat rastres i excrements de llúdries i altres xicotets mamífers protegits. La presència d’un caçador i tres gossos per la zona pot alterar de forma greu l’estabilitat i viabilitat de l’assentament de les llúdries en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Van denunciar un caçador fa dos anys

Fa dos anys la guarderia rural del Consorci riu Millars va denunciar un home de vora 60 anys per caçar justament davall del jaciment del Torrelló. També en aquella ocasió estava acompanyat per tres gossos conillers. Al caçador se’l va denunciar per caçar en un espai protegit i es va enfrontar a una falta molt greu, una sanció econòmica que suposa vora 3000 € i la retirada de l’arma. Cal recordar que l’any 1985 la Conselleria d’Agricultura i Pesca de la Generalitat Valenciana va prohibir la caça a la desembocadura del riu Millars per l’interés ecològic de la zona humida. Més tard aquesta prohibició va quedar refrendada per la declaració de Refugi de Caça el 12 de novembre de 1996. Els guardes rurals, des que es va instaurar el servei de guarderia l’any 2009, mai havien sorprés un caçador armat i caçant en la zona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars fins a l’any 2017. En aquesta segona ocasió hi han dissuadit el caçador que pretenia penetrar en l’espai protegit. Durant aquests anys sí que han descobert i denunciat a diverses persones per practicar la caça amb gossos conillers en la desembocadura baixa del Millars però sense anar armats.