• En les darreres setmanes els temporals de llevant han espentat cap a la costa tres exemplars sense vida a les platges d’Almassora

La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha trobat recentment dos exemplars morts de tortuga bova (Caretta caretta) molt a prop de l’escullera de vora riu i al costat de la platja de les goles. El guarda de torn immediatament després de comprovar que es tractava de dos exemplars morts d’aquesta espècie marina protegida va seguir el protocol establert telefonant al número d’emergències 112 de la Generalitat Valenciana perquè la xarxa d’encallaments de tortugues i cetacis es posara en marxa. Aquest protocol s’activa quan es dóna un avís telefònic al 112 de l’aparició d’un cetaci o d’una tortuga marina viva o morta a la costa del litoral valencià.

El tècnic de guàrdia encarregat de la recepció de les telefonades i la recollida dels exemplars encallats, després de parlar amb el guarda del consorci riu Millars i assabentar-se de l’estat de conservació dels cadàvers en avançat estat de putrefacció va decidir que els animals foren retirats de la platja per una empresa especialitzada en l’arreplegada de qualsevol tipus d’animals morts. Per la seua banda l’àrea de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Almassora s’ha posat en contacte amb la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la Universitat de València per a comunicar l’aparició de tres exemplars de tortuga bova mortes en pocs dies en diversos indrets de les platges d’aquesta localitat i alhora intentar recavar informació sobre un fet que no s’hi havia produït, almenys, en els darrers vint anys.

L’expert en tortugues marines de la Universitat de València, el biòleg marí Jesús Tomás ha informat que l’explicació que hagen aparegut tres exemplars morts en pocs dies està en els forts temporals de llevant que estan assotant la costa de les comarques del nord en les darreres setmanes. Les tortugues han arribat a la costa en avançat estat de descomposició i això indica segons l’expert en tortugues Tomás que els exemplars han mort en aigües obertes i han sigut espentades cap a la costa pel fort onatge. Els biòlegs fan necròpsies dels exemplars que arriben a la costa en millor estat de conservació per a determinar la causa de la mort que podria estar relacionada amb un origen natural, la interacció amb la pesca, la ingestió de plàstics o altres causes. Però esbrinar la causa de la mort dels animals arribats a la platja d’Almassora és impossible a causa de l’avançat estat de putrefacció de les tortugues. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) cataloga a la tortuga bova en la categoria de vulnerable dins la llista Roja d’espècies amenaçades.