L’aparell de pesca, d’uns 250 metres de llargària per dos metres d’alt, va ser instal·lat a l’entrada de la llacuna per diversos furtius durant aquest cap de semana
El servei de guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha confiscat una xarxa de pesca de grans dimensions instal·lada per uns furtius aquest passat cap de setmana. Els fets van ocórrer durant les últimes hores de llum del divendres a la vesprada. La guarderia rural durant el torn de vigilància fluvial va detectar, amb l’ajuda d’uns prismàtics, diverses persones transita’n pels voltants de la gola sud. Dissabte a primera hora del matí un guarda rural del Consorci riu Millars va acudir al lloc i va descobrir una xarxa de pesca que havia sigut instal·lada de banda a banda del riu. Immediatament van donar avís al Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) perquè estiguera assabentada dels fets i iniciara la investigació. La guarderia rural va intentar localitzar els furtius durant tota la jornada de dissabte. Finalment diumenge al matí va decidir retirar la xarxa amb l’ajuda de diverses persones, ja que l’extraordinària longitud de la mateixa i el seu pes feia inviable que pogueren fer-ho únicament els guardes. Després de retirar l’artefacte il·legal de pesca la guarderia rural va trobar molt a prop del lloc dels fets un cabàs amb una altra xarxa de característiques similars. El Consorci riu Millars desconeix, a hores d’ara, la intenció dels furtius amb aquesta segona xarxa. No se sap si volien instal·lar-la en altre lloc o van descobrir la presència de la guarderia i van decidir abandonar-la.
Dues aus aquàtiques mortes
Un dels resultats més lamentables d’aquesta acció duta a terme per un grup de furtius ha sigut la mort de dues aus aquàtiques, una polla d’aigua (Gallinula chloropus) i una femella de coll verd (Anas platyrhynchos). Les dues xarxes són artefactes utilitzats de manera professional en la pesca marítima. Concretament es tracta de xarxes de tresmall utilitzades en la pesca artesanal. Són malles amb la trama menuda que permet la captura de peixos xicotets, impedeix el pas de grans exemplars pel riu però alhora són capaços de capturar altres animals presents en el riu com aus, llúdries i altres éssers vius. Les xarxes, ara en propietat del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, seran destruïdes. El SEPRONA de la Guàrdia Civil estudia els fets per intentar localitzar el grup de pescadors furtius que en cas de ser localitzats s’enfrontarien a importants multes econòmiques.