• El tren de borrasques que afecta la província de Castelló ha propiciat un desembassament des del pantà de Sitjar que ha provocat el trencament de la barrera de cudols a conseqüència de la força de l’aigua

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana està canviant aquests dies d’aspecte a conseqüència del tren de borrasques i de l’actual depressió aïllada de nivells alts (DANA) que està afectant diverses comarques de la província de Castelló.

La primera conseqüència més aparent de les fortes pluges arreplegades als trams alt i mitjà del riu Millars és la nova obertura de la gola sud després d’estar tancada durant poc més d’1 any. El passat mes de març de l’any 2021 es va formar una Albufereta a l’eixida de la gola sud que ha estat lloc de descans i alimentació per a nombroses espècies d’aus aquàtiques com les gavines corses, les gavines comunes, les corbes marines grosses, els agrons blaus i els corriols menuts, d’entre altres espècies. Ara 1 any després les fortes pluges que estan caient a la província de Castelló van propiciar un nou desembassament en el pantà de Sitjar que ha provocat que la força del riu Millars trencara la barrera de cudols. La notícia positiva és que les aigües de la gola sud s’ha pogut renovar amb un nou aportament. Una altra de les conseqüències més destacades ha sigut que el riu Millars haja tornat a saltar per l’assut de Borriana o també conegut com les Reballadores.

El desembassament del pantà del Sitjar i l’augment sobtat del cabal del riu al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars també va provocar en tancament de diversos passos com el de la Pila o de la Cossa. El pas de la Cossa que comunica els termes municipals de Borriana i Almassora pel tram més baix del riu està a hores tallat, ja que la força de l’aigua ha desfet la pista de terra i pedres que el connecta amb el pont per la vora nord. Novament, la vegetació arrossegada pel Millars va taponar els ulls del pas de la Cossa i el riu va haver de buscar altres eixides per a continuar el seu camí cap a la mar.

El consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana recorda la importància d’extremar la precaució durant aquest episodi de pluges torrencials que poden afectar les condicions del riu i provocar augments sobtats del seu cabal, principalment pel que fa als passos que resten tallats al trànsit. El consorci també vol recordar que la ruta Botànica continua tancada pel despreniment que hi ha hagut el passat mes de setembre de 2021 a conseqüència d’un altre episodi de pluges. Cal extremar les precaucions perquè aquestes noves pluges poden provocar nous despreniments.