El temporal de gota freda que ha assotat la província de Castelló ha provocat que la força del riu trenque la barrera de cudols que el separava de la Mediterrània

La desembocadura del riu Millars s’ha tornat a obrir després d’estar tancada durant 1 any i dos mesos, concretament en la gola sud localitzada al terme municipal de Borriana. El capítol de pluges torrencials i alerta roja provocats per una DANA i un temporal de gota freda ocorregut dijous i divendres passat va provocar que el riu Millars augmentara de forma ràpida de cabal i aconseguira rebentar en qüestió de minuts la barrera de cudols que separa la gola sud de la Mediterrània. Fins ara un cordó d’uns tres metres d’amplària format per cudols tancava aquest punt de la desembocadura del riu Millars pel seu marge dret des del passat 13 de setembre de 2017. Aquest fet provocarà un canvi en les condicions ecològiques de la desembocadura que anirà salinitzant-se lentament si no es torna a canviar.

Obertura i tancament de la goles del Millars
Històricament el tancament i l’obertura de les goles del Millars havia sigut un procés provocat per factors naturals com l’estiatge del riu (nivell mínim de cabal provocat per la sequera durant els mesos de l’estiu) i pels temporals de llevant. Les llevantades marines espenten amb força les pedres cap a terra fins a aconseguir tancar la desembocadura sempre que el Millars no baixe amb aigua i cabal suficient com per a mantindre una conexió amb la Mediterrània. Més tard, les fortes crescudes de tardor amb l’augment espectacular del cabal del Millars, com ha sigut el cas d’estos dies, aconsegueixen rebentar aquest cordó de cudols i connectar el riu amb la mar. L’episodi de pluges torrencials ha fet que ploga en abundància a la capçalera del riu Millars i dels seus afluents més importants. Una conseqüència directa del temporal és el fet que els principals embassament del riu Millars com són Arenós, Sitjar i Maria Cristina vagen a omplir-se en les pròximes hores. Un probable dessembassament decicit per la Comissió de Dessembassament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aportaria cabal d’aigua a tot el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars i per tant permetria que la gola sud continuara oberta.

La Mediterrània s’engolís el Millars
La zona humida de la desembocadura del riu Millars en el precís moment que entra en contacte amb la mar Mediterrània rep el nom de goles precisament per la seua fisonomia característica. Per regla general els temporals de llevant són més potents i freqüents que les fortes crescudes com les que acaba d’experimentar el riu Millars i més encara des que està molt apressat aigües amunt. Aquest fet provoca que el riu amb poc de cabal i menys força en arribar al tram final desaparega per davall del cordó de cudols, engolit per la Mediterrània. Per aquest motiu s’anomenen goles del Millars a aquest punt del Paisatge Protegit de la Desembocadura gestionat pels Ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.