• Els focs van afectar els dos marges del riu: una part per on discorre la coneguda com a Ruta de l’Aigua i una zona de les Reballadores

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha patit recentment dos xicotets incendis forestals que han afectat els voltants de l’històric molí del Terraet, diversos pins blancs, alguns pals de fusta d’un tancat i uns 150 metres lineals de canyar. Encara que el resultat més lamentable d’aquests focs va ser la pèrdua d’un bomber forestal de la Unitat helitransportada de Castelló que va morir mentre participava en l’extinció del primer incendi ocorregut al costat del molí del Terraet, al terme de Vila-real i justament enfront del paratge de Santa Quitèria d’Almassora. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, reitera el seu condol als familiars, companys i coneguts. El primer dels focs va afectar principalment una zona de canyar d’uns 100 metres lineals i una part de l’estructura del molí del Terraet, una construcció que durant els últims anys presenta un estat ruïnós. El segon foc ocorregut riu avall, en el marge esquerre i en la zona coneguda com les Reballadores també va afectar diversos pals de fusta que formen una tanca de separació amb el riu, diversos pins blancs i també una zona de canyar. Cal apuntar que aquest segon foc es va tornar a produir en una zona on els incendis forestals han sigut habituals i provocats. De fet en els darrers anys les Reballadores han patit més d’una dotzena d’incendis.

Les altres víctimes del foc
La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, en una inspecció més detallada del resultat dels incendis, ha pogut constatar la pèrdua de rèptils com sargantanes, diverses espècies d’insectes i gasteròpodes. Cal tenir en compte que aquest octubre està sent un mes amb temperatures molt suaus el que està permetent que molta d’aquesta fauna continue present als dos marges del riu.