• Els arbres estaven morts a conseqüència de l’atac de l’insecte barrinador que ha acabat amb més d’un centenar d’exemplars

El servei de manteniment del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha trossejat i retirat 8 pins blancs afectats per la plaga del Tomicus destruens de diversos indrets del paratge del Termet de Vila-real. Els arbres s’havien assecat i més tard havien caigut a conseqüència de l’atac dels insectes barrinadors que estan afectan una part important del pinar. La guarderia rural del Consorci riu Millars realitza amb regularitat seguiments de l’afecció del pinar amb l’objectiu de localitzar i marcar la ubicació exacta dels pins blancs (Pinus halepensis) afectats per la plaga d’aquests escarbats de l’escorça. L’últim treball de camp dut a terme va significar la localització de vora un centenar de pins blancs afectats pel Tomicus destruens, dels quals 60 estan morts i altres 40 presenten símptomes greus o molt greus de l’atac dels insectes coleòpters. Els exemplars afectats es troben en dos emplaçaments emblemàtics del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars com són el Termet de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real i l’entorn natural de l’ermitori de Santa Quitèria d’Almassora. Ara el servei de manteniment està trossejant els exemplars morts i caiguts a terra i retirant-los de l’entorn natural.

Els aliats del Tomicus: canvi climàtic i sequera
Els períodes de sequera cíclics que està patint la vessant mediterrània des de l’any 2014 amb moments puntuals de pluja torrencial estan afectant de forma molt negativa la vegetació forestal. Aquesta circumstància cada volta més comuna també està perjudicant els pinars ubicats al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars amb l’aparició de plagues oportunistes protagonitzades per insectes perforadors de l’escorça com el Tomicus destruens. Precisament fa 6 anys la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana va declarar l’existència d’aquesta plaga en multitud de municipis de les tres províncies i va ordenar l’execució de tractaments obligatoris consistents en la tala i extracció urgent dels peus afectats o morts per aquesta plaga. Tomicus destruens actua en zones de clima temperat i això els permet tindre activitat biològica durant bona part de l’any. Les femelles adultes perforen una galeria i fabriquen un recinte on copulen amb un mascle. Més tard diposita els ous al llarg de la galeria. Les larves fan eclosió dies més tard i construeixen noves galeries. Després de passar pels diferents estats larvaris i transformar-se en pupa, finalment sorgeixen els insectes adults. Tomicus destruens fabrica galeries en els troncs i branques dels pins que són mortals si l’afecció talla completament la circulació de la saba. Aquests coleòpters prefereixen atacar a pins debilitats per la sequera i amb poca capacitat per a defensar-se. Els pins més capaços de patir l’atac indiscriminat de la plaga són aquells que es troben en sols pobres o poc profunds com és el cas dels pinars del Termet de Vila-real que s’assenten sobre un substrat rocós. Les escasses precipitacions que provoquen sequeres prolongades debiliten els pins i els converteixen en blancs predilectes de la plaga del Tomicus destruens. L’any 2014 la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat Valenciana va publicar una sèrie de recomanacions per al control de Tomicus destruens: detectar i eliminar els peus afectats abans que isquen dels arbres noves generacions d’insectes que puguen atacar nous peus. L’eliminació dels pins infestats és eficaç, ja que els arbres malalts són un focus d’atracció per a altres insectes i l’erradicació dels mateixos abans que isquen nous adults destrueix a una part important de la plaga.