Tres mascles d’aquest xicotet anàtid verdaderament escàs a les zones humides espanyoles durant la reproducció trien les llacunes artificials per a alimentar-se i descansar

La Guarderia rural del Consorci riu Millars format pels Ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha informat de la presència de 3 mascles de xarrasclet (Anas querquedula), també coneguts com a rosseta d’estiu, a les llacunes artificials d’Almassora (Castelló), ubicades al marge esquerre del riu Millars, dins del Paisatge Protegit de la Desembocadura. Es tracta d’una espècie d’ànec molt escassa i rara a les zones humides espanyoles durant el període de la reproducció. Per contra durant l’època migratòria sol freqüentar un pocs aiguamolls de punts d’Andalusia i les illes Balears, segons la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife. Els tres mascles de xarrasclet van ser observats cap al migdia per un dels guardes del Consorci durant una de les rondes de vigilància pel paratge protegit. Els xarrasclets ocupaven la llacuna central, compartint l’espai amb altres 6 parelles d’ànec cullerot (Anas clypeata). La visita dels 3 xarrasclets és una notícia destacada que confirma la importància que a poc a poc estan aconseguint les llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars per al descans i alimentació d’espècies rares i amenaçades. Cal tindre en conter que l’any 2007 aquesta espècie contava únicament amb 10 parelles a tota Espanya amb possibilitats per a reproduir-se. Segons la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife, l’any 2015 el xarrasclet es va reproduir per primera vegada al Parc Natural de l’Albufera de València, concretament al Tancat de la Pipa. El Llibre Roig de les Aus d’Espanya cataloga l’espècie com a vulnerable. L’amenaça principal que patís el xarrasclet és la dessecació de les zones humides, les molèsties que provoquen els pescadors continentals, el plumbisme (ingesta de plom provinent dels perdigons emprats en la caça) i el botulisme aviar (intoxicació bacteriana que prolifera en l’aigua durant els mesos més calorosos de l’any).

Rareses ornitològiques a les llacunes artificials
Les llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura es van construir entre els anys 2007 i 2009 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. L’objectiu va ser desenvolupar un projecte de millora i ús públic de la zona humida de la desembocadura del Millars. Entre altres actuacions es van construir tres llacunes artificials, es van senyalitzar diferents itineraris, es van instal·lar diversos observatoris d’aus i una zona recreativa. El més curiós i desconegut és que les llacunes s’abasteixen per gravetat d’aigua de la depuradora d’Almassora. Les basses tenen diferents profunditats i dues d’elles alberguen illes interiors perquè augmente la diversitat d’hàbitats. Deu anys després les llacunes s’han convertit en un espai replet de vegetació i amb la qualitat de rebre visitants tan il·lustres com ara els xarrasclets o l’ànec roget o també anomenat morell xocolater (Aythya nyroca) que va visitar aquest espai fa dos anys. Pel que fa a aquesta espècie cal remarcar que Llibre Roig de les Aus d’Espanya cataloga el roget com «en perill crític» i així mateix el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades li atorga la trista categoria «d’en perill extinció».