• Durant els mesos d’estiu aquest arbust mediterrani per excel·lència esclata en milers de flors rosades

El baladre (Nerium oleander L.) és l’arbust per excel·lència dels jardins públics i privats, de les autovies i autopistes, i dels cursos fluvials com el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. El baladre o llorer rosa és un arbust verd durant tot l’any que pot abastar els 4 metres d’alçada i que durant els mesos de calor floreix amb gran esplendor i abundància en el tram final del paratge fluvial. Principalment, hi ha una zona on el baladre resplendeix amb milers de flors rosades i ensenyoreix del Paisatge Protegit com és el tram que discorre des de l’assut de les Revalladores fins al camí de la Cossa que delimita els termes d’Almassora i Borriana. El riu Millars en aquest tram presenta aigua de forma discontinua i el llit s’eixampla, justament quan passa per davant de la població d’Almassora. Ací els baladres durant unes setmanes esclaten tots a l’hora i mostren la floració mediterrània per excel·lència. Les flors neixen creant poms en la part final de les branques que solen ser de color rosa, rogenc i blanc, encara que amb menys freqüència.

  • Una planta fascinant

Des d’un de vista etimològic el nom científic Nerium oleander, prové de neros que significa humit perquè creix de forma natural a la vora de corrents d’aigua i també de Nereo, que en la mitologia grega és el fill major de Ponto i Gea, pare de les Nereides. L’epítet del llatí oleander prové d’olea, és a dir, olivera, pel seu paregut de les fulles. El baladre creix en les zones temperades, des de la conca mediterrània fins a la Xina. Com a planta ornamental ha sigut introduïda en molts països d’arreu del món: els Estats Units, Argentina, Uruguai, Xile, Austràlia … S’usen en jardins i com a bardisses per a separar la mitjana de carreteres i autopistes. Totes les parts d’aquest arbust són verinoses, incloses les flors que presenten una alta toxicitat.

  • La flor d’Hiroshima

L’agost de 1945, fa ara setanta-vuit anys, els Estats Units van llançar en Hiroshima, el Japó, la primera bomba atòmica de la història que va matar més de 140.000 persones, unes 80.000 de manera fulminant. Segons conta la tradició el baladre va ser la primera planta que va florir poc després de la terrorífica bomba atòmica, de fet és aquesta flor és símbol nacional.