• Diverses persones hi han accedit amb un cavall a l’interior del poblat del 1200 aC després de trencar la tanca i rebentar el pany d’una de les portes

El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha constatat que recentment almenys dues persones van trencar un tros de tanca metàl·lica de l’entrada principal i pel forat van accedir a l’interior del jaciment.

Però el més sorprenent és que una altra persona va rebentar el pany d’una de les portes secundàries i va accedir al conjunt del jaciment amb un cavall. L’animal va recórrer tot el perímetre del jaciment i més tard va pujar a la zona més alta. Aquesta acció vandàlica ha provocat que els cascos del cavall al xafar diverses parts de la construcció del jaciment arrancaren diverses pedres d’algunes parets de l’assentament. Cal recordar que el jaciment del Torrelló del Boverot ubicat al marge esquerre del riu en el terme d’Almassora està catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC) per la Direcció General de Patrimoni Artístic de la Generalitat Valenciana.

  • Un poblat del Bronze final amb 2500 anys d’antiguitat


L’ocupació original del poblat del torrelló del Boverot és del 1200 abans de Crist. Es tracta d’un assentament menut, però molt fortificat que explica el seu nom de torrelló ubicat a la vora del riu Millars, a uns 25 metres de distància. El torrelló estava protegit per unes torres defensives i un gran mur de protecció. El jaciment del torrelló del Boverot té una gran importància dins el conjunt arqueològic d’aquesta època del Bronze final del 1200 aC. Les excavacions i estudis científics han permés descobrir diferents estructures urbanes com un carrer amb habitatges adossats i les muralles que protegien l’habitatge de les contínues invasions. Aquest jaciment demostra l’extraordinària riquesa arqueològica del riu Millars en un tram molt curt de vora 14 quilòmetres. Per tant, els actes vandàlics d’un BIC com és el torrelló del Boverot que ostenta el màxim grau de protecció del patrimoni històric estan perseguits per la llei.