–Aquesta tècnica audiovisual utilitzada per la guarderia del Consorci està corroborant la presència constant d’animals protegits al llarg del curs fluvial
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana continua amb el procés d’inventariat de la fauna salvatge present al llarg dels 14 quilòmetres que conformen el curs fluvial protegit, des del pont de l’autovia CV-10 fins a la mateixa desembocadura del riu amb la Mediterrània. L’últim animal salvatge carnívor protegit que ha sigut immortalitzat per les càmeres del foto parament ha sigut una geneta (Genetta genetta). La guarderia rural del Consorci riu Millars ha aconseguit un xicotet fragment de vídeo en el tram alt del Paisatge Protegit d’un exemplar d’este mamífer carnívor. Aquesta guarderia realitza un seguiment detallat de la població de llúdries al llarg de tota la desembocadura. Precisament la geneta ha sigut gravada pel guarda Gonzalo Juan en la càmera de foto parament preparada per a obtenir imatges de les llúdries. Aquesta espècie ja era coneguda a l’espai protegit per diverses fotografies aconseguides en altres ubicacions del riu en els darrers 5 anys.
Cal apuntar que les genetes són animals molt complicats de veure per la seua prudència, perquè sol habitar zones denses i arbrades i sobretot perquè és un animal crepuscular i nocturn. No es tracta ni de cap gat i tampoc un felí, ja que pertany a la família dels vivèrrids, un carnívor distribuït principalment per Àfrica i sud d’Àsia. És un carnívor de cos estilitzat amb un tret ben característic com és la cua anellada de colors negre i gris. No existeixen registres d’ossos fòssils de geneta al Plistocè, per tant, és probable que aquest animal fóra introduït a la península Ibèrica durant la invasió àrab. Les genetes són animals associats als boscos ben conservats i amb bona presència de ratolins de camp, rèptils i insectes, els seus aliments favorits, per aquest motiu és una bona notícia l’aparició, novament, d’una geneta al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, ja que demostra que l’ecosistema fluvial reuneix unes condicions favorables d’aliment, tranquil·litat i bona cobertura del bosc de ribera. Amb la presència d’aquesta fauna també es constata la idoneïtat d’un curs fluvial com és el Millars, concretament els darrers 14 quilòmetres protegits com a un excel·lent corredor biològic que connecta la zona de l’interior amb la zona costanera, un lloc per on la fauna es mou tranquil·lament sense que haja de patir atropellaments i altres interaccions amb les perilloses infraestructures.
Cinc anys de foto parament al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars
El foto parament és una tècnica audiovisual que captura imatges fixes o en moviment de la fauna salvatge. El seu funcionament és senzill, la càmera incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador de la càmera en detectar la presència dels animals. Molts mamífers carnívors com les genetes, els teixons, les raboses, les llúdries i fins i tot els porcs senglars tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats. Abans d’iniciar aquesta tècnica la presència de la fauna era estudiada per la guarderia rural per mitjà dels rastres que deixen en la natura com són les petjades, les defecacions o altres senyals. En els darrers cinc anys el foto parament ha permés constatar la presència d’un bon catàleg de mamífers carnívors. Aquesta tècnica utilitzada sota la supervisió de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, es va començar a usar l’any 2015 des del descobriment de les primeres empremtes de llúdria al tram baix del riu Millars. El foto parament va aconseguir les primeres imatges d’aquest extraordinari carnívor aquàtic a la desembocadura del riu i ara se sumen altres com són les genetes, les fagines, les raboses, els porcs senglars i altres exòtics com són els visons americans.