El Centre Polifuncional del Grau de Borriana acollirà els propers 8 i 9 de juny una nova cita amb la divulgació de l’ecosistema fluvial amb accés lliure per a tothom

El Consorci riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha presentat el contingut del programa de les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura que se celebren cada dos anys en els municipis que acullen el tram final del Millars. La presidència del Consorci recau enguany en el la ciutat de Borriana i en la figura de la seua alcaldessa, Maria Josep Safont i per aquest motiu les jornades se celebraran en aquesta localitat, concretament al Centre Polifuncional del Grau de Borriana. Les VII Jornades han estat presentades a l’Ajuntament de Borriana pels 3 regidors de medi ambient responsables del Consorci riu Millars com són Bruno Arnandis de Borriana, María José Tormo d’Almassora i Josep Pascual Sancho de Vila-real. El regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis, ha indicat que aquest any les jornades tenen dos vessants importants com són la implantació del turisme ornitològic en l’ecosistema fluvial i dotar el riu d’un veritable cabal ecològic per a tot el tram final. Així, els actes començaran el divendres 8 a les 18.00 hores amb l’exposició del IV Concurs de Fotografia «Una ullada al Millars». A continuació, es presentaran les jornades. A les 19.00 hores es lliuraran els premis del Concurs de Fotografia en les categories de paisatge, història i crítica. Seguidament començarà la conferència «Borriana i el Millars» a càrrec de l’escriptor, periodista, jurista i politòleg borrianenc, Vicent Franch i Ferrer. La jornada de divendres es tancarà amb un vi d’honor.

Dissabte les activitats començaran a les 09.00 hores amb la ponència «365 dies de vigilància i Manteniment al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars» a càrrec de Diego Iserte i David López Serna. Seguidament, tindran lloc les xerrades «Les aus del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars» i «Birdwatching a la Comunitat Valenciana» amb Yanina Maggiotto, presidenta de l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana. A les 10.40 hores, com a última ponència abans de la pausa per al café, tindrà lloc la conferència «L’antropització del riu Millars» de Xosé Anxo, tècnic d’espais protegits de la Comunitat Valenciana de la Conselleria de Medi Ambient. L’última ponència de la jornada serà a les 11.45 hores amb Ricardo Almenar i versarà sobre «Sostenibilitat hídrica: recursos, drets i ecosistemes».

El matí finalitzarà amb una interessant taula rodona sobre «La desembocadura del riu Millars: una visió polièdrica sobre l’aigua». La taula, moderada pel periodista Lluís Puig Gil, estarà formada per Josep Burdeus, president del Sindicat de Regs de Borriana, Josep Maria Martínez Ahís, tècnic de medi ambient del Consorci riu Millars de l’Ajuntament d’Almassora, Fernando Moreno Panilla, enginyer tècnic industrial i expert en la gestió hidràulica, Vicent Aparici Juan, regidor de pesca, zona marítima i Santa Bàrbara de l’Ajuntament de Borriana i finalment Yanina Maggiotto.

Tallers ambientals per a tota la família
Després de la pausa per dinar hi haurà dos tallers teoricopràctics dirigits a tota la família a càrrec de Càdec Taller de gestió ambiental. De 16.00 hores a 18.00 hores grans i petits podran gaudir d'»Aliades de la nit» en què es construiran refugis de fusta per a ratpenats i un taller de treballs manuals i confecció d’animals emblemàtics de la desembocadura del Millars com són les llúdries, els galls de canyar , les rates penades i altres animals que habiten el paisatge protegit. Les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars finalitzaran amb un taller de pesca de rall a càrrec de Vicent de les Lires que es realitzarà de 18.00 hores a 20.00 hores a la platja del Grau de Borriana. Cal assenyalar que, a excepció del taller de pesca de rall totes les activitats es desenvoluparan al Centre Polifuncional del Grau de Borriana.