S’han restablit 3 quilòmetres de balises i part del mobiliari danyat entre el Termet de Vila-real i l’ermita Santa Quitèria d’Almassora

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha recuperat tot el mobiliari espatllat i les balises de fusta danyades de la ruta botànica que connecta els paratges naturals del Termet del Vila-real i l’ermita de Santa Quitèria d’Almassora. Les obres de reposició han durat una setmana. S’han reemplaçat els elements deteriorats de dos trams d’aquesta ruta fluvial com són la secció del passeig Botànic Calduch i la part que transcorre des de l’accés de la urbanització dels Àngels fins al Termet. S’han reemplaçat fins a 3 quilòmetres de balises que atorguen seguretat als milers d’excursionistes i esportistes que utilitzen aquest recorregut verd a la vora del riu Millars. Concretament els treballs han consistit a canviar la tanca de fusta trencada que separa la senda del riu i també a substituir un tram de corda que s’hi havia podrit a conseqüència de les condicions meteorològiques per un cable metàl·lic. L’empresa FACSA, encarregada del servei de manteniment i vigilància del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha sigut la responsable d’escometre les obres de millora que han suposat la rehabilitació d’aquest tram de poc més de 3 quilòmetres entre el Termet de Vila-real i el paratge de Santa Quitèria d’Almassora. Els treballs es van pressupostar per un import de 777 euros.

La ruta del botànic Calduch
A la Comunitat Valenciana hi ha pocs exemples de trams baixos de rius on la vegetació de ribera estiga ben conservada i el llit fluvial no haja sigut canalitzat. El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars en el seu tram final és una excepció. El riu discorre per un paratge de gran valor ecològic amb un excepcional ambient de ribera perfectament conservat en molts indrets. Precisament un d’ells és la ruta botànica dedicada al famós farmacèutic i botànic nascut a Vila-real, Manuel Calduch i Almela. La UNESCO va qualificar el seu herbari com un dels millors del món amb més de 6 mil mostres diferents d’arreu la Comunitat Valenciana.

La tanca de les Revalladores
El servei de manteniment del Consorci riu Millars ha reparat recentment la tanca de fusta i de material plàstic que hi havia al voltant de la torre mirador de la zona de les Revalladores d’Almassora. Cal recordar que aquest mobiliari ja es va reparar fa un parell de mesos però lamentablement una sèrie d’actes vandàlics recents van tornar a destrossar la balisa.