• Els treballs serveixen per a frenar l’expansió de l’espècie exòtica al llarg dels rius espanyols

El servei de Guarderia Rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha représ novament els treballs de control, seguiment i vigilància dels visons americans (Neovison vison) del paratge fluvial protegit.

Els guardes disposen de tres plataformes trampa flotants per a capturar els visons americans. Cadascuna està col·locada en l’aigua en llocs on prèviament s’ha detectat la seua presència mitjançant l’anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Aquestes plataformes flotants incorporen unes bases d’argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan accedeixen. Una vegada detectada la presència del visó americà s’instal·la una gàbia automàtica per a capturar els animals. Els paranys s’incorporen poc després de veure les petjades dels mustèlids. El Consorci riu Millars va detectar la presència de visons americans en el paratge fluvial l’any 2014. Concretament, els guardes van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals instal·lats al riu per a la captura furtiva d’anguiles.

5 anys controlant visons americans
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, mitjançat el servei de guarderia, va començar a participar l’any 2018 en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea davall la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana. Aquest projecte té com a objectiu millorar la situació del visó europeu (Mustela lutreola) a Espanya on es troba una de les últimes poblacions naturals i de major viabilitat. Aquest mustèlid catalogat en perill crític d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) únicament habita xicotetes poblacions d’Espanya, Romania, Ucraïna, Rússia i França. La situació precària del visó europeu podria millorar amb tècniques efectives d’erradicació del visó americà, el seu gran competidor i que suposa una greu amenaça no sol per al mustèlid europeu sinó també per a moltes altres espècies de fauna autòctona a Europa. En les comarques del nord de la Comunitat Valenciana existeixen visons americans en el riu Millars i el Palància. Es tracta d’animals fugits o alliberats de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló. Des d’aquest emplaçament s’han dispersat cap a la zona de l’Alt Millars, el riu Túria, el riu Jalón i finalment han arribat al riu Ebre. Els visons exòtics una vegada en l’Ebre han entrat en contacte amb l’hàbitat de l’amenaçat visó europeu. El compromís del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars en col·laboració amb la Conselleria és reduir les poblacions de visons americans del Paisatge Protegit per evitar que hi haja un fluix d’individus cap al nord d’Espanya i frenar l’expansió dels visons cap a l’últim tram de la desembocadura, la zona més sensible i amb més abundància d’aus aquàtiques. 


SARS-COV2 en el cos de dos visons
Recordem que els treballs de vigilància i control se’n van cancel·lar el passat mes de març de 2021 per indicació de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica després que diversos agents mediambientals capturaren dos exemplars d’aquesta espècie exòtica als rius Palància i Millars amb la presència del virus SARS-COV2. Un dels mustèlids va ser capturat al riu Millars, al terme municipal de Torre-xiva. Els dos animals van ser entregats a la Facultat de Veterinària de la Universitat Cardenal Herrera Sant Pau de València on després d’una primera anàlisi es va confirmar la presència del virus en els cossos dels visons americans. Aquesta conselleria per tal de prevenir la salut dels tècnics, agents mediambientals i guardes rurals del Consorci riu Millars va decidir la suspensió immediata de la campanya.


Un visó americà capturat
La Guarderia rural del Consorci riu Millars va aconseguir capturar el primer i únic exemplar de visó americà el mes de maig de 2019. Concretament, es tractava d’un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l’assut dels Matxos, entre els termes d’Almassora i Vila-real. El mustèlid, seguint el protocol indicat, es va retirar pels agents mediambientals de la Conselleria que són els responsables del maneig de la fauna exòtica capturada.