• El Servei de Guarderia Rural ha iniciat la instal·lació de les trampes flotants per a retirar el paratge fluvial a aquesta espècie exòtica nord-americana

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha tornat a reprendre amb els treballs de seguiment, vigilància i control del visó americà (Neovison vison) al llit fluvial de paratge. Aquest projecte està emmarcat en l’antic programa Life europeu Lutreola Espanya coordinat per la Conselleria de Transició Ecològica i Desenvolupament Rural que té com a objectiu principal traure del riu Millars els visons americans. Per a controlar l’espècie exòtica nord-americana el Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars disposa de diverses plataformes flotants, especialment dissenyades per a capturar aquesta espècie. Cadascuna es diposita sobre l’aigua en llocs estratègics on seria possible la presència dels mustèlids. Durant la primera fase les plataformes flotants incorporen unes bases d’argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen a descansar o a menjar-se les preses que hi han capturat al riu. Durant la segona fase s’instal·len unes gàbies automàtiques sobre la mateixa trampa flotant per a capturar els animals. 

  • Un visó americà

El mes de maig de 2019 la guarderia rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà al Paisatge Protegit. Concretament es tractava d’un animal jove atrapat en la zona del mesurador, entre els termes d’Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria i responsables del maneig de la fauna exòtica. La guarderia rural del Consorci riu Millars va detectar de manera oficial la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l’any 2014. Concretament es van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals que alguns furtius havien instal·lat al riu per capturar anguiles. Arran d’aquesta cita, el Consorci va contactar amb la Conselleria per tal de sumar esforços i evitar la dispersió de l’espècie invasora cap a la zona humida, on podria causar molts danys a la biodiversitat.

  • Una espècie exòtica

El visó americà és un mustèlid de mida xicoteta originari de Mèxic, els Estats Units i el Canadà. Cap a finals del segle XIX es va iniciar la cria en captivitat per a abastir el mercat pelleter. La moda dels abrics de visó va arribar a Europa i a l’antiga Unió Soviètica durant els primers anys del segle XX i amb la moda també es van construir les primeres granges pelleteres amb visons importants de nord-Amèrica. Les primeres explotacions pelleteres es van construir a Espanya a les províncies de Segòvia i Pontevedra en els anys 1958 i 1959 respectivament. Poc més tard es van construir les primeres a Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana entre altres comunitats autònomes. Actualment el visó americà està inclòs en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. La presència del visó americà en rius mediterranis de la província de Castelló com el Millars o el Palància s’explica per la fugida massiva o l’alliberament premeditat de milers d’exemplars de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló durant els anys noranta del segle passat. Per exemple l’any 2007 van fugir uns 2.000 visons americans d’un total de 10.000 que hi havia a la granja Visones Alto Palancia S.L. ubicada a la població de Viver, a la comarca de l’Alt Palància. La granja va patir el sabotatge de grups animalistes que amb el pretext d’aconseguir el benestar dels animals van provocar alliberaments massius d’efectes extremadament negatius per al medi natural. El resultat va ser la presència indiscriminada de centenars de visons americans en tot el tram mitjà i baix del riu Palància. Aquest fet lamentable també s’havia repetit anys abans en el tram mitjà del riu Millars. L’any 1990 es van escapar de la granja Zovimar ubicada a Sarrión (Terol), diversos visons americans. Els animals estaven abandonats en l’explotació després de la fallida de l’empresa. Onze anys després, un sabotatge en una altra granja localitzada a la Puebla de Valverde (Terol), va facilitar l’alliberament de milers de visons americans que van acabar colonitzant el riu Millars.