Aquest nou reportatge analitza el seu estat de conservació i els reptes als quals s’enfronta una de les zones humides més important de la província de Castelló

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana torna a emetre el segon capítol de la sèrie documental que promociona els valors ecològics, històrics, etnològics i esportius del tram baix del curs fluvial més important de la província de Castelló. La sèrie està formada per 12 capítols d’entre 5 i 6 minuts de durada cadascun que estan sent emesos amb una periodicitat semanal a través del Facebook, el canal de YouTube i de la pàgina web del Consorci riu Millars: www.consorciriumillars.com, amb la intenció que tots els interessats i amants de la natura puguen gaudir d’aquest extraordinari paisatge fluvial des de casa mentre dure el confinament responsable i obligatori sobrevingut per l’estat d’alarma i provocat per la crisi del coronavirus.
Aquesta segona entrega titulada «El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars» fa un repàs exhaustiu de tot l’espai fluvial preservat per la Generalitat Valenciana des de l’any 2005. El capítol també es fixa en la història de creació del paratge des que fa uns 30 anys enrere encara es podia caçar aus aquàtiques fins que es va convertir en refugi de caça, Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), Zona Humida Protegida i Lloc d’Interés Comunitari (LIC) inclòs a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. El capítol presenta el treball específic de gestió que realitzen els tècnics de medi ambient de les administracions que formen el Consorci riu Millars així com el servei de guarderia rural i de manteniment que treballen els 365 dies de l’any realitzant treballs de vigilància i manteniment.

-De Gúdar a la Plana
El primer capítol titulat «El Millars: de Gúdar a la Plana» es va presentar dilluns passat passat amb un gran èxit de reproduccions. Aquesta primera entrega de manera genèrica va fer un recorregut del riu Millars des del seu naixement, a la serra de Gúdar, província de Terol, fins a arribar a la desembocadura localitzada entre les poblacions castellonenques d’Almassora i Borriana. El capítol va descobrir el paratge ubicat al terme d’El Castellar (Terol) on brolla el Millars sent primer un xicotet rierol de muntanya per a convertir-se més tard en un riu important gràcies als aportaments d’afluents com el Valbona, l’Albentosa, la font de l’Escaleruela i ja en la província de Castelló les aigües del riu Villahermosa. Es tracta d’una sèrie documental transmèdia que permet la seua visualització des de qualsevol plataforma capaç de reproduir vídeos. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars pretén com a objectiu final donar a conéixer a la societat castellonenca i a la resta de ciutadans de la Comunitat Valenciana els valors ambientals, socials i històrics d’un riu tremendament generós anomenat Millars que aporta riquesa paisatgística, ambiental i agroalimentària a la província de Castelló, amb comoditat, tranquil·litat i amb la famílía, des de casa, mentre dure el confinament de l’estat d’alarma provocat per la crisi del coronavirus.