Un agent de la guarderia rural va aconseguir fotografiar la matrícula de l’aparell que havia pres terra al costat de l’observatori d’aus de Carnissers

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana va veure, mitjançant el servei de guarderia rural, un helicòpter que estava realitzant diverses maniobres rasants per la zona més pròxima de la desembocadura amb la mar, des de les llacunes artificials fins a les mateixes goles i la platja de les goles.

La guarderia rural des d’un primer moment va comprovar que es tractava d’un helicòpter privat ocupat per dues persones. L’helicòpter va realitzar aquestes maniobres prohibides durant dos dies consecutius. El pilot va realitzar vols rasants i aterratges en diversos punts del paisatge protegit. Finalment un dels guardes rurals va aconseguir la matrícula de l’helicòpter perquè el pilot cada vegada que el guarda rural del Consorci riu Millars intentava acostar-se per advertir-los de la il·legalitat que estaven fent, eixia fugint.

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars amb la matrícula de l’aparell enregistrada va iniciar una investigació començant per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que és l’organisme competent per a autoritzar la navegació aèria. El següent pas va ser posar-se en contacte amb l’Aeroclub i Aeròdrom del Pinar del Grau de Castelló per a localitzar el propietari de l’helicòpter i responsable de sobrevolar i aterrar en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Finalment el Consorci gestor va aconseguir localitzar al responsable per advertir-li que sobrevolar i aterrar en un espai protegit està totalment prohibit. A més els fets que van ocórrer fa unes setmanes van coincidir durant uns dels moments més delicats del paratge fluvial com és l’inici de la cria de centenars d’aus aquàtiques, limícoles i passeriformes. De moment aquest incident greu ha quedat en una advertència, però si es torna a repetir el Consorci gestor, denunciarà els fets davant l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recorda que està prohibit sobrevolar a baixa altura l’espai fluvial protegit amb qualsevol aparell, bé siguen helicòpters, avionetes o drons. En el cas dels drons s’ha de demanar un permís especial al Consorci riu Millars, però a més en aquests moments de cria d’aus està absolutament prohibit.

Helicòpter al costat de l’observatori d’aus de carnissers.