El servei de Guarderia Rural realitza un nou inventari del cactus opuntia i retira del paratge fluvial un exemplar de mirabajà o flor de nit

El Servei de Guarderia Rural del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana continua amb els treballs d’inventariat de tota la flora exòtica que creix al paratge fluvial. En aquests moments s’hi ha decidit fer un nou inventari del cactus opuntia (Cylindropuntia spp.) al llarg de les dos vessants del tram baix del riu. Es tracta d’una planta nativa de nord Amèrica i Amèrica central que es va introduir intencionadament al nostre territori com a espècie ornamental i per a la formació de bardisses. Es tracta d’una planta invasora capaç de desplaçar a la vegetació autòctona per competència de l’espai i els nutrients, però a més les fortes espines que presenta poden provocar danys a la fauna i a les persones. El passat mes d’abril una brigada de l’empresa Vaersa adscrita a la Xarxa Natura 2000 juntament amb el Servei de Manteniment del Consorci riu Millars, van retirar els primers focus de diverses plantes exòtiques. En total van omplir un contenidor de 8 metres cúbics amb diverses espècies com el cactus opuntia (Cylindropuntia spp.), de figues paleres (Opuntia ficus-indica), d’agave americana (Agave sp) i de bàlsams dunars o també coneguts com a ungles de gat (Carpobrotus edulis), totes elles espècies exòtiques i invasores que provenen de conreus ornamentals, però que han acabat naturalitzant-se en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars per diversos abocaments de restes de jardineria. El Servei de Guarderia Rural del Consorci gestor va realitzar a finals de l’any 2021 un complet inventari de la planta opuntia, present en la part baixa del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, inclosa en la Xarxa Natura 2000, és a dir, des de la línia de costa fins al pont del ferrocarril. En total es van constatar 20 punts on les plantes exòtiques estaven presents i més concretament es van localitzar 86 plantes distribuïdes en les dos vessants del riu. A partir d’ara el Servei de Manteniment del Consorci riu Millars, amb la formació rebuda per part de la brigada de la Xarxa Natura 2000 de l’empresa Vaersa, continuarà amb el seguiment i retirada de les plantes exòtiques. El consorci gestor programarà jornades periòdiques de retirada d’opuntia perquè, a poc a poc, aquestes plantes invasores deixen lloc a les espècies autòctones.

-La flor de la nit


Per altra banda, el Servei de Guarderia Rural del Consorci riu Millars ha localitzat i retirat un exemplar de mirabajà o també conegut com a flor de nit (Mirabilis jalapa). Es tracta d’una planta originària d’Amèrica tropical que va arribar a Espanya de la mà dels conqueridors espanyols com a planta ornamental i medicinal. En els nostres dies, és una planta al·lòctona invasora a Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Estats Units (Califòrnia, Florida), illes Galápagos, Argentina, Xina, Japó i Europa (Regne Unit, República Txeca, Bèlgica, França, Còrsega, Itàlia, Portugal, Espanya), segons l’Atles de les Plantes Al·lòctones Invasores a Espanya. Pel que fa al nostre país, segons la mateixa publicació, queda acantonada a estacions ruderals i no es considera una espècie amb un fort caràcter invasor que suposa una amenaça per a tàxons autòctons amb interés geobotànic. Això no obstant, igual que qualsevol altra espècie forana, és indubtable que la seua presència genera una interferència sobre l’ecosistema nadiu, tant si és natural com antròpic, per la qual cosa cal plantejar-se la conveniència de la seua eliminació en un context general en què es tracta d’evitar l’expansió d’espècies no natives, sobretot a zones protegides o d’alt valor ecològic com és el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.