Aprova sumar-se com a soci a aquesta iniciativa de recuperació de zones humides liderada per la Fundació Global Nature per a captar fons de la Unió Europea

Vila-real, 13 de juliol de 2022. La Junta de Govern del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, en la qual estan representats els ajuntaments de Vila-real, Borriana i Almassora, a més de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha aprovat hui l’adhesió al projecte LIFE Aiguamolls 5.0 que lidera la Fundació Global Nature i que té per objectiu canalitzar fons europeus per a la restauració i gestió 5.0 del corredor d’aiguamolls costaners, per a la conservació d’espècies prioritàries de fauna i flora. D’aquesta manera, el consorci estrena l’agenda de treball europea que ja va anunciar l’actual president de l’organisme i alcalde de Vila-real, José Benlloch, en el moment d’accedir a la presidència. “Estem davant una oportunitat històrica d’impulsar projectes ambiciosos de conservació i recuperació dels nostres espais naturals gràcies a la injecció econòmica que suposarà el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation”, explica Benlloch, qui assenyala que l’adhesió com a socis d’aquest projecte LIFE Aiguamolls 5.0 “és un primer pas però no serà l’últim, ja que explorarem molts més projectes i àmbits d’actuació”.

            La Fundació Global Nature acumula deu anys d’experiència treballant en aiguamolls costaners valencians. En el projecte LIFE Aiguamolls 5.0 compta amb la col·laboració amb la Universitat de València i la Universitat de Màlaga, i a més sumarà també a altres socis com la Diputació de Castelló, la Generalitat i ajuntaments de la província. En aquest sentit, Benlloch ha defensat que “és moment de deixar de competir entre nosaltres per a, junts, competir en un món global”. El primer pas per a incorporar-se al projecte LIFE Aiguamolls 5.0 serà definir el projecte que es presentarà a la convocatòria de fons europeus i que “hem començat a perfilar però el completarem en una reunió que mantindrem en breu amb la Fundació Global Nature per a convertir-lo en una acció ambiciosa, que es desenvoluparia en tres anualitats, 2024, 2025 i 2026, i que com a mínim obtindria un finançament del 60% per part de la Unió Europea, encara que treballarem perquè siga major aquesta aportació”, ha detallat el president del consorci.

            El projecte LIFE Aiguamolls 5.0 contempla accions en matèria de comunicació i difusió, anellament i reintroducció d’espècies de fauna i flora, cartografia SIG de l’aiguamoll i models de gestió 5.0. Així mateix, també es preveu l’eliminació de contaminació visual i d’espècies de flora i fauna exòtiques en el paratge, segues, fangueos, i altres treballs per a la conservació de la biodiversitat.

            D’altra banda, la Junta de Govern del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ha aprovat una intervenció per a l’eliminació de xops afectats per grafiosis en el paratge del Termet de Vila-real. Els exemplars se situen al costat del riu, a l’entorn de l’edifici del Molí, i és necessari procedir a la seua retirada per seguretat, davant una possible caiguda. Els treballs tenen un pressupost de 2.548 euros. El president del consorci ha explicat que s’està treballant en un projecte per a replantar nous exemplars resistents a la plaga.