L’estudi, de 5 mesos de durada, permetrà verificar la presència d’espècies autòctones i la retirada dels exemplars exòtics

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha iniciat un any més la campanya de seguiment de tortugues. L’estudi per a controlar l’estat de conservació de les espècies autòctones com són la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) es realitza en llocs concrets del tram baix de la desembocadura, específicament a les llacunes artificials, ubicades aigües avall de la depuradora d’Almassora i en les goles del Millars, entre aquesta mateixa població i Borriana. La campanya també té com a objectiu prioritari fer un seguiment exhaustiu de les tortugues exòtiques invasores i erradicar-les del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars responsable de fer el seguiment de camp compta amb diverses trampes per tal de capturar els exemplars. Es tracta de dos tipus d’artefactes diferents. Els primers anomenats mornells se submergeixen en l’aigua i incorporen enceballs ideats perquè entren els rèptils i es queden atrapats. Aquestes trampes es revisen diverses vegades al dia per evitar que les tortugues que hagen entrat puguen ofegar-se. El segon artefacte consisteix en una trampa flotant ideada perquè els rèptils que accedisquen a la seua plataforma mòbil es queden atrapats a l’interior. En les trampes aquàtiques d’enceball i la flotant poden caure tant les espècies autòctones com les exòtiques, concretament es tracta de la tortuga d’orelles roges o de també anomenada de Florida (Trachemys scripta) procedent del sud-est dels Estats Units i nord-est de Mèxic.

Una tortuga d’estany i desenes d’exòtiques
La campanya ha començat ara i acabarà a finals del pròxim mes de setembre, moment on s’inicia la hibernació dels rèptils. De moment la guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha capturat un exemplar de tortuga d’estany autòctona a la zona de les llacunes artificials. Es tracta d’un exemplar que ja es va capturar el passat 22 de maig de 2018. És una dada important perquè permet comprovar l’estat de l’animal després d’1 any vivint en les llacunes. La guarderia ha pogut determinar que l’any passat pesava vora 170 grams i ara, quasi un any després, la tortuga d’estany pesa 250 grams. La notícia negativa és que la guarderia ha pogut determinar mitjançant l’observació ocular que les llacunes artificials estan envaïdes per desenes d’exemplars de tortugues exòtiques, algunes de grans proporcions. «Aquestes tortugues no han arribat, assoles. Han sigut alliberades perquè els seus propietaris ja no les volien com a mascotes. És molt important que la gent sàpia que està prohibit alliberar animals exòtics com les tortugues de Florida als ecosistemes fluvials, als embassaments, a les zones humides o a qualsevol lloc de la nostra natura. Si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica, pot telefonar al 112 i un agent mediambiental o un tècnic de la Conselleria de Medi Ambient acudirà per a emportar-se-la», ha indicat el guarda rural del Consoci Javier López. La Guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars col·labora des de fa 8 anys amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en el control i seguiment de les poblacions de tortugues endèmiques presents al paratge protegit així com en l’erradicació dels exemplars exòtics.