– En l’última sessió celebrada avui a Borriana, la Junta de Govern ha acordat, a més, l’aprovació del plec per a la contractació del servei de vigilància i manteniment del paratge

– També s’ha acordat l’elaboració dels plecs per a l’adjudicació del contracte per a l’eliminació de l’espècie invasora del canyar en diverses zones del paisatge protegit del Millars

La Junta de Govern del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, presidida per l’alcaldessa Maria Josep Safont i celebrada avui a Borriana, ha aprovat els comptes per a 2020, que s’elevaran a 270.000 euros.

Un import, segons ha explicat Safont, que equival a la suma de les aportacions de 90.000 euros per part de la Diputació de Castelló, i dels 60.000 euros que destinen cadascun dels municipis que conformen el consorci: Almassora, Borriana i Vila-real.

El pressupost, ha precisat l’alcaldessa i presidenta del Consorci del riu Millars, permetrà actuar en matèria de gestió, perquè l’objectiu dels fons “és la vigilància dels usos i la protecció del paratge a través del manteniment i el control de l’entorn, en definitiva, vetlar per l’aplicació del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG)”.

En la reunió del Consorci a més, s’han establit i acordat altres punts, com ara, l’aprovació del plec tècnic i administratiu per a la contractació del servei de vigilància i manteniment del paisatge, així com l’inici de l’expedient amb una base de licitació de 184.000 euros i que com a novetat inclou la contractació d’una persona més per als treballs.

També s’ha acordat en la reunió de la Junta l’elaboració dels plecs per a l’adjudicació del contracte per a l’eliminació de l’espècie invasora del canyar en diverses zones del paisatge protegit del riu i al qual es destinaran al voltant de 60.000 euros.

Concretament, ha indicat Safont, es tracta de la retirada de les canyes mitjançant el desbrossament de la seua part aèria i posterior tractament químic per a recuperar les zones on s’està perdent la qualitat ecològica i ambiental.

Treballs que se centraran en les proximitats de l’ermita de Santa Quitèria i en les llacunes del terme municipal d’Almassora, en el Molí Paquero en el terme municipal de Vila-real i en el Pas de la Pila en el terme municipal de Borriana.

D’aquesta forma, ha explicat la primera edil, “es retornarà a la zona d’actuació el seu estat original, amb el que millorarà l’ecosistema i es propiciaran els processos de nidificació dels ocells i l’ús poblacional d’aquesta àrea”.

Les actuacions previstes en la proposta, segons ha indicat l’alcaldessa de Borriana, tenen un doble objectiu: “preservar i millorar la qualitat ecològica i ambiental de la zona humida, on es troba una gran varietat de poblacions faunístiques i comunitats vegetals de gran interès.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars està gestionat pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

A la reunió ordinària de la Junta de Govern del Consorci del Millars ha assistit també l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i representants municipals dels tres municipis, de la Diputació i de la Generalitat.