El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha celebrat aquest matí el Dia l’Arbre al costat de la nova llacuna artificial que s’ha creat al costat del riu, en el terme municipal de Borriana. El Consorci està integrat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

Entorn de 90 alumnes del col·legi La Panderola de Vila-real, el col·legi Cardenal Tarancón de Borriana i el taller d’ocupació de jardineria d’Almassora han plantat espècies pròpies per a millorar l’ecosistema de la nova llacuna. S’han plantat àlbers blancs (Populus alba), gatell (Salix atrocinerea), sàlic (Salix purpurea) i tamariu africà (Tamarix africana).

El servei de manteniment del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars s’ha encarregat de cavar els clots al costat de la llacuna. En la jornada de plantació Itinerantur ha guiat un recorregut per les llacunes artificials d’Almassora com a activitat prèvia a la plantació d’arbres al costat de la nova llacuna de Borriana. D’aquesta manera han conegut com és l’ecosistema que permet als ocells disposar d’un espai de nidificació, alimentació i parada. A continuació els monitors han explicat als alumnes assistents com s’ha de realitzar la plantació i com s’han de mantindre les espècies plantades.

A més Itinerantur ha preparat una interessant activitat per a fomentar la repoblació. Cadascun dels assistents ha rebut una bola d’argila que contenia bellotes com a llavors. Aquestes boles estaven ruixades amb pebre per a evitar l’aparició d’insectes. Posteriorment aquestes boles es podran depositar en espais de bosc mediterrani perquè brollen nous arbres. Aquesta tècnica és coneguda com Nendo Dango.

Els assistents també han rebut material promocional del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars i han conegut les característiques de la nova llacuna que permetrà comptar amb un nou ecosistema per als ocells i la seua observació.

La jornada ha comptat, a més, amb la coordinació dels tècnics dels respectius ajuntaments que pertanyen al Consorci així com la guarderia rural del Consorci. No ha faltat tampoc una representació dels consistoris que integren l’organisme.