– Vint-i-tres participants de Borriana descobreixen de la mà de dos guies interpretatius de l’empresa Itinerantur la història i els valors ambientals de dues zones humides protegides a la vora de la Mediterrània

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha culminat la primera de tres rutes programades per diversos indrets del paratge fluvial. La primera d’aquestes rutes en bicicleta ha tingut com a protagonistes dues zones humides importants que atresoren història i excepcionals valors ambientals com són el Clot de la Mare de Déu de Borriana i les Goles del Riu Millars. 23 veïns i veïnes de Borriana han pogut participar amb les seues bicicletes d’aquest passeig dirigides per dos guies interpretatius de l’empresa Itinerantur. La ruta ha durat unes 4 hores i ha recorregut vora 20 quilòmetres. L’itinerari va eixir de la Torre del Mar, ubicada al costat de la desembocadura del riu Sec, en el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu declarat l’any 2002. Des d’ací els participants van pedalejar aigües amunt del Clot on van conéixer les característiques ambientals d’aquesta zona humida de vora 18 hectàrees. Des d’ací i amb un esplèndid matí de diumenge van arribar a la Torre Tadeo o alqueria Tadeo, declarat Bé d’Interés Cultural l’any 2020. Un edifici del segle XVI utilitzat per a vigilar la mar de les incursions pirates. Els excursionistes van continuar per l’ermita de Santa Bàrbara, fins a arribar per camins de tarongers fins a la Gola Sud, en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Els participants en arribar a les Goles van abaixar de les bicicletes i van caminar tranquil·lament per la platja de cudols per a observar de forma detinguda la història geològica de la zona, i també tota la fauna i la flora associades a aquest paratge canviant i modelat per les aigües del riu Millars i la força de la Mediterrània. Cal apuntar que una patrulla de la policia local de Borriana va acompanyar els ciclistes durant tot el trajecte perquè en tot moment es convertira en una activitat segura i agradable.

Altres dues rutes per la vora del Millars

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars han organitzat altres dues rutes pel paratge fluvial. La següent se celebrarà el pròxim 16 de maig i tindrà com a protagonista la ruta del botànic Manuel Calduch, al terme municipal de Vila-real. Serà a peu i per a un nombre determinat de persones. Recorrerà aquest esplèndid sender que comença al peu del Molí de l’Ermita de Vila-real i acaba en el pont romà de Santa Quitèria. La tercera ruta programa per al 13 de juny, transcorrerà des de la ciutat d’Almassora fins a la desembocadura passant per llocs tant excepcionals i plens de vida com les llacunes artificials i les Goles del riu Millars. Aquestes dues rutes també seran guiades per l’empresa de Castelló Itinerantur especialitzada en la interpretació de la natura.