• Els gossos que passegen solts per la platja i els gats són les principals amenaces per a l’èxit reproductor d’aquesta xicoteta au limícola protegida

El servei de guarderia rural del consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha començat un seguiment intensiu dels exemplars de corriol menut (Charadrius dubius) presents a la zona de la desembocadura del paratge fluvial protegit que ja es troben en ple període reproductiu.

De fet, a finals del passat mes d’abril la guarderia rural va localitzar el primer niu d’aquesta espècie protegida amb 4 ous. Per altra banda, també s’ha detectat la presència de diverses parelles en clara actitud reproductiva. El consorci riu Millars ha acordonat amb pals i cordes la zona principal de reproducció dels corriols menuts, concretament des de la gola nord fins a la gola fonda, al terme d’Almassora. La zona també compta amb cartells indicant el període de reproducció de l’espècie i també les normes que han de seguir els usuaris de la platja.


Gossos i gats
El consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars vol insistir un any més en la importància de respectar la zona de reproducció dels corriols menuts ubicada en plena desembocadura del riu Millars entre la gola sud i la gola fonda. Una àrea que està clarament senyalitzada amb cartells informatius i acotada amb pals i cordes. Les activitats humanes a les platges, precisament durant la reproducció d’aquesta espècie d’au limícola, són les responsables de bona part dels fracassos reproductius dels corriols menuts. Pescadors, banyistes, passejants, però sobretot gossos solts i gats són els grans problemes que afecten la viabilitat de les postes. Els usuaris de la platja han d’evitar portar els gossos solts i sobretot que cap persona ni animal entre en la zona reservada per a la cria dels corriols.


Un tros de platja per als corriols menuts
El corriol menut inicia el període de reproducció al mes d’abril i l’allarga fins al setembre encara que la majoria de parelles trien el mes de juny per pondre els ous, covar-los i criar els pollets. Aquesta espècie de xicotet limícola tria zones obertes de platja que barregen pedres amb grava i arena per a fabricar el niu. També sol utilitzar vores arenoses de marges de rius i de llacs. Els corriols menuts fabriquen una xicoteta concavitat envoltada per matèria vegetal i xicotetes pedres. La femella sol pondre 4 ous que passen bastant desapercebuts i camuflats amb l’entorn. La incubació dels ous sol durar uns vint-i-cinc dies. El fet, per normal general inicien la reproducció al mes de juny cosa que entra en conflicte amb l’ús que fan centenars de banyistes de la platja. Segons la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife, l’amenaça més important que pateix aquesta limícola és l’alteració i eliminació de l’hàbitat. També cal afegir com a causa destacada les molèsties provocades pels usuaris de les platges que accedeixen a qualsevol lloc de la platja. La depredació provocada per rates, gossos, raboses i porcs senglars també altera la població de corriols menuts. En l’actualitat aquesta au és considerada com d’interés especial al Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades.

*Font de les fotografies: Javi Sales.