• En total hi han tret 7 polls de tres nius diferents

Les llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, gestionat pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, han registrat per primera vegada des que es van construir l’any 2009 la posta de cinc parelles de camallongues (Himantopus himantopus) que han aconseguit tirar endavant 7 polls de tres nius diferents. Tres parelles d’aquesta au limícola, inconfusible per les potes llargues de color roig i el bec fi i llarguerut, han aconseguit fabricar tres nius i criar set polls. Però es pot apuntar que veritablement van ser 5 les parelles que van arribar a fer el niu en dues de les tres llacunes artificials, però dos aquestes postes van ser depredades durant la nit. La primera de les postes exitoses va tenir lloc en la llacuna central. Una parella va niuar en aquesta bassa artificial envoltada completament de vegetació el passat mes de maig.

Les altres dues parelles van decidir construir els nius i fer la posta en la llacuna ubicada més a l’oest. Aquestes dues parelles de camallonga van pondre els ous, uns dies després. Del primer niu de la llacuna central no es va poder comptabilitzar el nombre exacte de polls a conseqüència de la gran boscúria que envolta la llacuna. Dels altres dos, la guarderia rural encarregada de fer el seguiment de les postes va poder comptabilitzar set polls, quatre en el primer niu i altre tres en el segon.
El treball de la guarderia rural controlant els nius i regulant el cabal de la llacuna de les camallongues ha sigut fonamental per a l’èxit reproductor d’aquesta espècie d’au camallarga limícola.

-La llacuna de les camallongues

Les llacunes artificials ubicades al terme d’Almassora es van construir entre els anys 2007 i 2009 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. L’objectiu va ser desenvolupar un projecte de millora i ús públic de la zona humida de la desembocadura del riu Millars. Entre altres actuacions es van construir tres llacunes artificials, es van senyalitzar diferents itineraris, se’n van instal·lar diversos observatoris d’aus i una zona recreativa. El més curiós i desconegut és que les tres llacunes s’abasteixen per gravetat d’aigua de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals d’Almassora (EDAR Almassora) gestionada per FACSA. Les basses tenen diferents profunditats i precisament el servei de Guarderia del Consorci riu Millars gestiona el nivell de totes les llacunes per a afavorir la cria de les diverses espècies d’aus. El servei de guarderia del Consorci riu Millars deixa en aquesta primera llacuna una distància d’entre dos i tres metres entre la vegetació i l’aigua perquè es forme un espai de llim on les aus limícoles troben aliment i fabriquen els nius. Per tant en aquesta primera bassa el control dels cabals és fonamental per a l’èxit reproductor de les camallongues.