• L’aigua ja cobreix una superfície de 1.200 metres quadrats

Els treballs per a la creació d’una nova llacuna artificial en la desembocadura Riu Millars ja permeten apreciar com serà el nou espai natural per a ocells aquàtics i migratoris.

Aquest matí el president del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars i alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha visitat la llacuna, acompanyat de l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Medi Ambient d’aquesta localitat, Bruno Arnandis i l’edil de Medi Ambient de Vila-real, José Ramón Ventura Chalmeta.

En el recorregut realitzat al costat dels tècnics, han comprovat com ja s’aprecien les dimensions de la llacuna i com l’aigua ja cobreix la superfície destinada, en un futur, a ocells aquàtics i migratoris. La inversió en el projecte supera els 45.000€.

L’espai seguirà l’exemple de les tres llacunes situades al costat de la depuradora d’Almassora. D’aquesta manera es renaturalitzarà un entorn per a crear noves possibilitats de desenvolupament de l’avifauna en la desembocadura. I és que l’objectiu principal de la llacuna és facilitar la nidificació d’espècies i evitar la pressió humana en entorns com Les Goles.

La nova llacuna, situada al costat del llit del riu, te una superfície de 1.200 metres quadrats. Tindrà una làmina d’aigua d’entre 40 i 50 centímetres amb vores suaus, assemblant-se als hàbitats de les llacunes naturals. Podrà ser un hàbitat per a espècies com els ànecs coll verd (Anas platyrhynchos), les fotges comunes (Fulica atra), els cabussets (Tachybaptus ruficollis) i els galls de canyar (Porphyrio porphyrio). Ara, una vegada s’ha comprovat la impermeabilitat de la superfície aquàtica es procedirà a la naturalització del seu entorn, amb la vegetació pròpia d’aiguamolls i característiques que la convertisquen en un hàbitat adequat per a la vida i desenvolupament dels ocells aquàtics i migratoris. A més la llacuna s’ha executat de manera que puguen entrar i eixir d’ella altres espècies de mamífers com a raboses, que a vegades acudeixen a aquests llocs. L’objectiu, segons ha manifestat José Benlloch, és «renaturalitzar un espai com és la desembocadura del Millars i habilitar un nou ecosistema que permeta la nidificació i observació d’ocells reduint la pressió humana sobre Les Goles en la desembocadura. Volem viure en comunió amb la nostra biodiversitat».

La llacuna se situa en les proximitats de l’observatori d’ocells de Carnissers, situat també en el terme de Borriana.