• El Servei de Guarderia Rural ha trobat les aus marines sense vida a la vora de la mar

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana per mitjà del Servei de Guarderia Rural ha constatat la presència de cinc cauets morts (Alca torda) al llarg de la platja de les Goles.

Els animals han arribat a la platja de cudols arrossegats per les ones. En les darreres setmanes ornitòlegs i observadors valencians d’aus estan constatant una presència important pel que fa al nombre d’individus d’aquesta espècie d’au marina, no sols a la platja de les Goles, sinó a tota la província de Castelló i a moltes altres de la Comunitat Valenciana. No és estrany la presència de cauets durant el final de la tardor i l’hivern a les platges de la província de Castelló i tampoc al llarg de la zona costanera del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, però el que resulta misteriós fins ara és la mort sobtada d’un nombre rellevant de cauets. Els experts apunten que la causa principal podria ser que les aus marines hagueren mort per inanició. Han arribat centenars d’aus joves a la zona costanera de la Mediterrània i per algun motiu desconegut no són capaces de trobar aliment d’una forma senzilla. De fet, alguns cauets han mort ofegats en els hams dels pescadors esportius que practiquen aquesta afició des de la costa. Sembla que la fam els fa engolir l’ham amb l’esquerp i acaben morint ofegats.

  • Una au comuna durant l’hivern

Segons la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO-Birdlife, els cauets, a pesar de no reproduir-se al litoral espanyol resulten aus freqüents a Espanya durant la hivernada, època en què un gran nombre d’exemplars joves i immadurs resten a prop de la costa atlàntica i mediterrània. La seua presència és prou habitual entre els mesos d’octubre i març, que és quan abandonen el litoral mediterrani. El gruix de la població mundial de cauets es concentra a Escandinàvia, Islàndia, illes Britàniques i la costa atlàntica francesa, segons SEO-Birdlife.