Entre les deixalles procedents d’un desnonament bancari s’ha trobat molta informació de caràcter personal que vulnera la protecció de dades personals

La Guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars va trobar fa poc més d’una setmana un nou abocament il·legal dipositat al marge esquerre del riu, concretament entre el camí la Cossa i l’alter sud, en el terme municipal de Borriana (Castelló). Les deixalles van aparéixer amuntonades i ben visibles al costat de la pista forestal que du al mirador de la gola sud. Entre la gran quantitat de deixalles aparegudes d’origen domèstic es va trobar multitud d’informació de caràcter personal com cartes d’una oficina bancària, targetes de crèdit i dèbit, cartes procedent d’un jutjat, notificacions de Correus i altres papers de caràcter confidencial. Aquesta documentació privada estava barrejada entre utillatges de caràcter personal com un ordinador, una impressora, carpetes, llibretes, joguets i altres utensilis comuns d’un habitatge. La guarderia rural del Consorci va posar en coneixement de la Guàrdia Civil de Borriana l’abocament il·legal per contenir documentació susceptible de vulnerar la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal. Una patrulla del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil de Borriana (SEPRONA) es va presentar al lloc dels fets per arreplegar la documentació confidencial i iniciar una investigació. La Guàrdia Civil uns pocs dies després ha pogut descobrir l’origen de l’abocament. Es tracta d’utensilis de caràcter personal procedents d’un pis de desnonament bancari. L’empresa encarregada de buidar pisos desnonats, contractada per aquesta entitat bancària va subcontractar alhora una altra companyia que va ser finalment la responsable de l’abocament il·legal en la zona del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. El Consorci format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha decidit fer pública ara la notícia una vegada han finalitzat les diligències. El Consorci gestor ha tramitat la denúncia per abocament il·legal en una zona protegida a l’organisme sancionador com és la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Per la seua banda la Guàrdia Civil de Borriana ha realitzat la seua denúncia a l’organisme sancionador pertinent per tractar-se d’un cas que afecta una presumpta vulneració de la Llei de Protecció de Dades Personals. Segons informa el Consorci riu Millars l’empresa subcontractada es va posar en contacte amb aquest organisme per tal d’evitar la sanció, de fet el passat 6 de febrer una furgoneta d’aquesta empresa va arreplegar totes les deixalles il·legals del paisatge protegit. La instrucció del cas està tancat i el procés sancionador en marxa.

Els enderrocs i les deixalles als ecoparcs
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recorda que tots els abocaments il·legals a la zona protegida són perseguits i denunciats, tant per la Guarderia rural com pel SEPRONA de la Guàrdia Civil. Els infractors s’enfronten a elevades multes econòmiques per abocar il·legalment qualsevol tipus de fem a una zona protegida com és el tram baix del riu Millars. El Consorci riu Millars recorda que Almassora, Borriana i Vila-real compten amb ecoparcs on es poden dipositar enderrocs i altre tipus de deixalles.