Entre les deixalles procedents d’un domicili particular s’han trobat cartes privades que permetrà seguir la pista de l’infractor

La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha trobat un nou abocament il·legal format per estris i objectes domèstics propis d’una cuina particular. L’abocament ha sigut abandonat al marge esquerre del riu, concretament al costat de la Casa de les Reixes, en el terme municipal d’Almassora. Les deixalles han aparegut amuntonades i ben visibles en plena via verda, concretament a prop de l’assut de les Revalladores, per on cada dia transiten desenes de persones per a passejar o fer esport. Els fems dipositades de forma il·legal en ple Paisatge Protegit provenen de la cuina d’alguna persona que ha decidit renovar-la completament i abocar-la en un lloc prohibit, ja que a més de la informació de caràcter personal hi havia una nevera, una llavadora i altres electrodomèstics. «L’abocament es produí durant el cap de setmana, probablement durant la nit. Són estris de cuina com botelles, plàstics, ganivets, culleres, armaris, una nevera, i tot allò que podem trobar en una cuina. Nosaltres ho vam trobar dilluns i vam informar la Policia Local d’Almassora, ja que vam veure que entre les deixalles hi havia abundant documentació de caràcter personal amb direccions postals que permetia descobrir a l’infractor. Vam alçar l’acta i a hores d’ara els agents locals d’Almassora estan investigant. A hores d’ara l’abocament és més xicotet perquè hi ha gent que s’ha acostat al riu per a arreplegar totes les coses de valor o la ferralla que ha pogut. El lloc està ubicat molt a prop de la població i a més és una ruta molt transitada», ha afirmat un dels guardes rurals del Consorci riu Millars. El Consorci gestor ha tramitat la denúncia per abocament il·legal en una zona protegida a l’organisme sancionador com és la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Aquesta infracció considerada molt greu per abocament en espai protegit podria costar una multa molt elevada a la persona o persones responsables d’aquesta.

Els enderrocs i les deixalles als ecoparcs per evitar fortes sancions econòmiques
El Consorci riu Millars recorda que tots els abocaments il·legals fets al Paisatge Protegit de la Desembocadura són perseguits i denunciats, tant per la Guarderia rural, com pel SEPRONA de la Guàrdia Civil o per les policies locals dels tres ajuntaments responsables com són Borriana, Almassora i Vila-real. Els infractors s’enfronten a elevades multes econòmiques per abocar il·legalment qualsevol residu o enderrocs a una zona protegida com és el tram baix del riu Millars. El Consorci riu Millars recorda que a Almassora, Borriana, Vila-real o en qualsevol altra ciutat ubicada a prop de l’espai protegit existeixen ecoparcs on es poden dipositar enderrocs i altre tipus de deixalles i també hi ha serveis de recollida de voluminosos.