El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars (CPPDM), integrat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, intensifica les seues accions de promoció i obertura de l’entorn natural a la ciutadania amb el primer servei estable de visites guiades al paisatge, destinades tant al públic escolar com a la població en general i amb especial atenció a la diversitat funcional. Amb aquest objectiu, el Consorci riu Millars ha aprovat els plecs de condicions, que es publicaran en els pròxims dies, per a la licitació d’un servei d’Organització, gestió i realització de visites guiades al paisatge protegit per als pròxims cinc anys -en pròrrogues anuals- i un pressupost màxim de 10.000 euros cada any.

“Un dels principals objectius del Consorci del Millars és l’aproximació del nostre riu a la ciutadania i la promoció de tots els valors que atresora, des de la seua rica biodiversitat al patrimoni hidràulic i cultural que podem trobar al llarg de tot el seu recorregut”, recorda el president del Consorci i alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui destaca l’interés creixent que aquest tipus de visites desperta, particularment entre el col·lectiu escolar. “Incidir en aquest tipus d’accions, que fins ara han vingut desenvolupant-se amb caràcter puntual, amb un servei fix i estable és també la millor manera d’afavorir l’interés de la població pel nostre paisatge protegit i fomentar la responsabilitat ciutadana en la conservació i defensa del patrimoni i la biodiversitat”, agrega.

El servei, que s’alinea amb 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, estableix una àmplia tipologia d’activitats guiades, entre les quals destaquen per primera vegada les visites obertes al públic en general, tant en itineraris cicloturistes com a peu, a més de l’adaptació de les accions a persones amb diversitat funcional i els seus acompanyants. “Hem volgut ser especialment sensibles amb la diversitat funcional perquè el nostre riu, que tant ens ha aportat i ens aporta als tres municipis que formem part del Consorci, siga accessible per a tots i cadascun dels nostres ciutadans”, argumenta Benlloch.

A més de les visites destinades al públic en general, el contracte establirà diversos tipus d’accions per a escolars, amb transport o sense ell, de dilluns a divendres o en cap de setmana i amb grups d’entre 30 i 55 persones. Una tercera tipologia de visites, oberta a tota la ciutadania, estarà especialitzada en albirament d’ocells, una de les “joies” de la biodiversitat de la desembocadura del Millars.

“En definitiva, es tracta de garantir que els nostres veïns i veïnes puguen conéixer millor el nostre extraordinari paisatge protegit, donant estabilitat a un servei fonamental per a aproximar a la ciutadania la riquesa ecològica i cultural de la desembocadura del Millars i afavorir, d’aquesta manera, la consciència ambiental i el respecte pel nostre entorn”, valora el president del Consorci. Benlloch, a més, destaca la possibilitat que les visites guiades ofereixen per a promoure el paisatge com a recurs turístic per als municipis de Vila-real, Borriana i Almassora, sempre garantint el respecte i la protecció de la flora i la fauna del paratge. En aquest sentit, el servei de visites guiades a la desembocadura del Millars, que haurà d’integrar en el seu recorregut els tres termes municipals, es realitzarà respectant les èpoques de nidificació i altres èpoques ambientalment sensibles.