Dia de l´arbre a la desembocadura del Millars

Dia de l´arbre a la desembocadura del Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha organitzat per primera vegada el Dia de l’Arbre, que s’ha celebrat a l’entorn del Pas de la Cosa, al terme municipal de Borriana. Al voltant de 200 alumnes i alumnes dels col·legis Hortolans i La Panderola, de Borriana i Vila-real, han plantat 50 oms europeus (Ulmus minor). Es tracta d’oms resistents a la grafiosi. Aquests centres també acullen alumnes d’Almassora.

La jornada s’ha celebrat amb la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica i les entitats que formen part del Consorci: els ajuntaments d’Almassora, Vila-real i Borriana, la Diputació de Castelló, la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i Canvi Climàtic. Els arbres han estat proporcionats pel ministeri.

Els alumnes de tots dos col·legis han gaudit de la jornada de plantació i han comptat amb l’ajuda dels agents mediambientals i els tècnics del consorci.

El director territorial de Medi Ambient, Antoni Garcia, ha agraït als alumnes la seva presència i ha remarcat el valor que s’ha de donar al dia de l’arbre com una jornada de reconeixement a la seva funció a la natura. La presidenta del Consorci i alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha donat la benvinguda als alumnes i ha incidit en la importància de traslladar l’educació ambiental a les escoles i la necessitat de donar a conèixer el valor ambiental del paisatge protegit. A l’acte no han faltat els edils de Medi Ambient de Borriana i Almassora, Bruno Arnandis i Maria José Tormo, respectivament, així com els tècnics de medi ambient d’Almassora, Vila-real i Borriana i agents medi ambientals.

Des del Consorci s’ha indicat que els arbres formen part del pla que està duent a terme l’entitat per recuperar l’om a la ribera del riu, una espècie molt afectada per la grafiosi. Els xiquets i xiquetes, juntament amb els professors, han gaudit d’un matí a la natura.

Així mateix des de l’entitat gestora del paisatge protegit han agraït la iniciativa de la conselleria, que va ser qui va proposar la celebració aquest dia de l’arbre en el paisatge protegit.

Després de la plantació dels arbres seran els serveis de manteniment del Consorci els que s’encarregaran del manteniment dels arbres plantats

“Una ullada al Millars”: ampliació termini de presentació de les obres

“Una ullada al Millars”: ampliació termini de presentació de les obres


Us informem que ampliem el termini de presentació de les obres fins al dia 22 de maig.
Animeu-vos i participeu!

Han de ser fotos realitzades dins de l’àmbit del paisatge protegit, en B/N, color o altres tècniques, i de temàtica lliure.
Hi ha 3 categories i premis en metàl·lic, més un diploma.
El termini de presentació de les fotografies s´amplia fins al 22 de maig de 2018, s´han de presentar mitjançant un correu electrònic a riumillars@gmail.com

“Riua” Autora: Maite Balada Garí

 

La Conselleria de Medi Ambient allibera 200 fartets al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

La Conselleria de Medi Ambient allibera 200 fartets al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

Els peixos autòctons classificats en perill d’extinció al Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades s’han soltat a la gola fonda del paratge
 

Tècnics del Centre de Recerca Piscícola d’El Palmar localitzat al Parc Natural de l’Albufera de València han alliberat els primers 200 fartets (Aphanius iberus) al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Els peixets autòctons s’han soltat a la gola fonda de la desembocadura, al terme d’Almassora (Castelló). Aquesta xicoteta llacuna d’aigües salobres es situa enmig mig de la gran gola ubicada al sud, al terme municipal de Borriana i la nord, pertanyent al terme d’Almassora. La gola fonda presenta unes característiques ecològiques que la diferencien de la resta. La principal és el fet que es troba aïllada d’aportacions d’aigües superficials provinents tant del riu Millars com de la Mediterrània. La gola fonda es nodreix d’afloraments subterranis. Aquesta incomunicació impedeix la presència d’altres espècies competidores capaces de depredar els fartets com són les gambúsies (Gambusia affinis). La gola fonda és la més salobrosa de les tres goles existents, una característica important pel que fa a la supervivència dels peixos. Els fartets toleren nivells de salinitat altíssims, un tret que impedeix la vida d’altres possibles depredadors com els amfibis. Els 200 fartets alliberats al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars han sigut criats en captivitat. Tots els exemplars provenen d’una població localitzada a la marjal de Castelló, per tant es tracta del nucli genètic ubicat més a prop de la desembocadura.

 
Criaran a la primavera

 

Està previst que els fartets inicien el procés de cria a partir de la pròxima primavera segons els tècnics del Centre de Recerca Piscícola d’El Palmar pertanyent a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. El protocol d’actuació dels biòlegs estableix que han de deixar els peixos tranquils fins a la primavera del 2019. A partir d’eixe moment que els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient tornaran a la llacuna per a comprovar la seua supervivència dels fartets i establir un nou reforçament de la població en cas de necessitat. El projecte d’alliberament dels peixos forma part d’un programa FEADER de la Unió Europea que estableix la introducció de peixos autòctons en zones protegides com a Lloc d’Interés Comunitari. L’alliberament dels fartets ha sigut possible perquè el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, entre altres figures de protecció, és Lloc d’Interés Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.